Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2022. Szeptember 23. 10:54, péntek | Helyi
Forrás: Hódmezővásárhelyi Kosársuli SE

Beindult a szezon a Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársulinál

Beindult a szezon a Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársulinál

A Kosársuli felnőtt gárdája augusztus elején állt munkába az új edző, Slobodan Kalinic irányításával, ezt követően fokozatosan minden korosztály megkezdte a felkészülést a szezonra.

Sőt már több utánpótlás gárda is legyűrte az első akadályokat. Az NBI-es szezonkezdés előtt Szabó Attilával, a Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli SE elnökével beszélgettünk, aki a kihívásokkal teli következő időszakról is beszélt.

- Hogyan értékeli az elmúlt másfél hónapban elvégzett munkát?

- A rövid nyári szünet után gyorsan a közepébe csaptak a srácok: a 20 fős bő felnőtt keretből 10 vásárhelyi fiatal jelentkezett játékra, hiszen továbbra is az a célunk, hogy egy jó helyi erőkből álló, a vásárhelyi értékeket képviselő együttesnek szurkolhassanak a nézők a Hódtóiban. Egy nagyon jól építkező, felkészült, fiatal szerb edző, Slobodan Kalinic kezdett dolgozni a csapattal, sok reményt fűzünk hozzá. A fiatalabbaknál fontosnak tartottuk, hogy a fizikai felkészítésre is nagy hangsúlyt fektessünk, ezért egy vásárhelyi születésű, TF-en végzett volt Kosársuli játékos, Szabó Gábor erőnléti edzőként foglalkozik az utánpótlás együttesekkel, ő az U16-os és U18-as csapatunknál már nagy segítség volt a továbbjutás kiharcolásában. Az alsóbb korosztályokban sem tétlenkednek edzőink, szeretnénk minél stabilabb, nagyobb létszámú játékosállományra építeni a jövőben, így az alapoknál, a legfiatalabbaknál is a minőségre fektetjük a hangsúlyt.

- Mik a célok az idei évben?

- A legtöbb vásárhelyit természetesen az NBI-es gárda szereplése érdekli, mi azonban legalább ennyire fontosnak tartjuk a fiatalok nevelését. Nem is lehet ez másképp egy majdnem 300 sportolóval dolgozó egyesületnél. Azon dolgozunk, hogy a legtöbb csapatunk a legjobbak között, a főtáblán kamatoztathassa tudását. Nyilván ez nem egyszerű dolog, hiszen a koronavírusos évek nem tettek jót az utánpótlás bázisunk kiépítésének. Ez azonban nem szegi kedvünket, dolgozunk, küzdünk tovább.

- Na de mégis, mi az elvárás az NBI-es gárdával szemben?

- Szeretnénk kicsit felülmúlni az előző évi 6. helyünket. Úgy látjuk, hogy a most folyó szakmai munka jó alapként szolgálhat mindehhez. Bár voltak távozó játékosaink, az együttes magja együtt maradt. A tavaly sok tapasztalatot szerző fiatalok mellé újabbak érkeztek az utánpótlásból, vagy éppen a szintén hazai nevelésű Balogh Lászlóra gondolva, egy akadémiáról. Ő lehet egyébként az első fecske, aki hazatért, mindez úgy gondolom már az előző évi szakmai munka eredménye. Sorainkban tudjuk továbbra is a rutinosabbakat, így Varga Ákost és Zalánt, Kelemen Balázst, Bálint Eriket és Vuk Pavlovicsot. Ha minden összejön, akkor nem lehet gond a kitűzött elvárások teljesítésével, amihez az egyesület vezetése a igyekszik biztosítani a megfelelő hátteret.

- Ragadjunk is le itt egy kicsit! Dr. Elek András tavalyi halála után szinte lehetetlennek tűnő feladatot vállalt magára e Kosársuli elnöksége, nem volt könnyű dolguk, most hogy látja ezt?

- Embert próbáló egy év volt, óriási felelősség és feladatmennyiség volt, amivel meg kellett birkóznunk. Stabilan, nyugodt körülmények között tudtuk befejezni az előző idényt, amiben nagyon fontos szerepe volt a szponzorainknak, kiemelten a Bodrogi Baunak, mint névadó támogatónknak, amiért örökké hálás leszek. A segítőink sorát erősítette a Rádió 7 is, ami szintén fontos segítség volt. A mostani, sok összetevő miatt is egyre nehezebb gazdasági helyzet azonban nekünk sem tartogat könnyű évet. A tavasz folyamán több ígéretet is kaptunk, hogy újabb forrásokkal támogatnak bennünket, de az ősz és az egyre kiszámíthatatlanabb körülmények miatt sokan kivárnak. Jó hír, hogy a Bodrogi család, és vállalkozásuk továbbra is mögöttünk áll, ami biztosítja a Kosársuli létét.

- Mi okozza a legnagyobb nehézséget most?

- Civil szervezetként mi ugyan nem for-profit vállalkozás vagyunk, de a gazdasági válság hatását már érezzük. Számos kiadás van, melynek a költségeit a társasági adó támogatásból nem tudjuk fedezni. Az utazási költségek megugrottak, a mérkőzések rendezéséhez is számos kiadásra kell forrást biztosítanunk, melynek megszerzésében most bárki segíthet: a felnőtt mérkőzésekre továbbra is ingyenesen lehet majd belépni, de támogatói jegyeket vezetünk be, melyekkel egyesületünket segítik a szurkolók.

- Hogyan néz majd ki ez a támogatói jegyrendszer?

- Egy MKOSZ előírás miatt (biztonságtechnikai követelmény) belépőt adunk mindenkinek, amit egy regisztrációs jegy formájában teszünk meg. Emellett adománygyűjtő urnát helyezünk ki, amibe 100, 500 és 2000 forintos adománnyal támogathatják egyesületünk zökkenőmentes bajnoki szereplését. Sok apró segítséggel nagy célokra lehetünk képesek!

- Úgy hírlik a korábbiaknál is nagyobb hangsúlyt fektetnek az egyesületnél folyó szakmai munkára…

- Mindig is vallottuk, hogy számunkra a fiatalok jövője a legfontosabb. Éppen ezért a szakmai koncepciónkat is ennek szellemében alkottuk meg. A tavaly a felnőtteket edző Utasi Gábor szakmai igazgató Slobodan Kalinic érkezésével már 100 százalékig az utánpóltás neveléssel tud foglalkozni. Ez azért is fontos, mert az egész klubot átfogóan tudjuk irányítani, és összehangolni a különböző korosztályokban folyó munkát, a legnagyobb fejlődési lehetőséget biztosítva ezzel a nálunk kosarazó fiataloknak. Célunk, hogy felnőtt, a helyüket a pályán jól megálló felnőtt kosarasokat neveljünk leginkább a saját NBI-es csapatunk számára. Természetesen nem ál még minden fiatal készen erre, de nekik is tudunk játéklehetőséget biztosítani a megyei bajnokságban.

- Úgy tűnik, hogy tervezetten zajlik a Kosársulinál az utánpótlás nevelés. Úgy hírlik, hogy már lányok is bekapcsolódtak a munkába. Igaz ez?

- Összesen 15 csapattal vágunk neki a 2022/23-as idénynek, három felnőtt együttesünkből egy női. Ez gárda korábban a városunkban kosarazó felnőttekből áll, akik kiegészülnek fiatalabb helyi sportolókkal, ők a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bajnokágban játszhatnak. Van egy U14-es lánycsapatunk is, akik szintén megmutathatják idén, hogy mire képesek. Ráadásul az előkészítő csoportjainkban, és az alsóbb korosztályokban is vannak lányok, akikre építve igyekszünk a jövőben női szakágat alakítani.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.