Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2014. December 08. 10:51, hétfő | Helyi sport
Forrás: Máté Gergő

Bang Kyung Won nagymester Do Am Hapkido szemináriumot tartott

Bang Kyung Won nagymester Do Am Hapkido szemináriumot tartott

Ismétlés a tudás atyja – Do Am Hapkido szeminárium Bang Kyung Won nagymesterrel.

Bang Kyung Won nagymester tartott do am hapkido szemináriumot Hódmezővásárhelyen, amelyen egy kis ízelítőt mutatott be a hapkido számtalan technikái közül. A Magyar Do Am Hapkido Szabadidősport Szövetség szervezésében meghirdetett eseményen bármely stílusirányzatot képviselő sportoló részt vehetett, főként azok, akiket érdekel az önvédelem művészete.

Közel negyvenen, edzők, mesterek és tanítványok, Magyarország minden részéről – többek között: Kiskunhalasról, Budapestről, Pécsről, Halásztelekről, Hódmezővásárhelyről - érkeztek a szemináriumra. Közöttük sokan - rendőrök, büntetés végrehajtó intézetek dolgozói, katonák - akik munkájuk során hasznát vehetik ennek a fajta tudásnak. Senor Bang több alkalommal járt már Vásárhelyen és most sem okozott csalódást. Széles körű ízelítőt adott a hapkido technikákból, aminek hatékonyságát a sportolók a saját bőrükön érezhették.

A hapkidot sokan küzdősportként azonosítják, de valójában közelebb áll az önvédelemhez mint azt gondolnánk. Lényege, hogy az ellenfél érzékeny pontjaira, testtájaira fejtünk ki erőt, hogy minimális befektetéssel maximális hatást érjünk el. Az ősi önvédelmi módszerek alkalmazásával a hapkido számos fegyveres és fegyver nélküli technikát ölel magába, és ezek választékában semmilyen korlátozást nem ismer, szinte bármilyen gyakorlat vegyíthető egy más fajtával. Minden alkalmazható, ami az önvédelmet szolgálja. Ütő- és rúgótechnikák, törés, feszítés a végtagoknál, az ellenfél dobása.

Bang mester mindezt igen érzékletesen és látványosan bemutatta egy-egy önkéntes, bátor jelentkezőn. Olykor bizony fájdalmas arckifejezések is megjelentek a tanítványokon. Senor Bang hatalmas tudásával, türelmével mutatta meg az irányt az „erő és a harmónia útjához”, mely egyet jelent a hapkidoval. A részvevőket öv színek szerint oktatta. A magasabb szinten állókat (fekete öv) a fegyvertechnikákkal ismertette meg: kard, hosszú és rövid bot, kés és fegyver. A kisebb szintű sportolókkal az általános ütő- és lábtechnikákat, támadásokat csuklókra, és a ruházat megragadását ismertette, gyakoroltatta.

A szeminárium végén kikértük a nagymester véleményét, milyennek látta a magyar sportolók teljesítményét: „Fantasztikusak a tanítványok. Nagyon lelkesek, minden mozdulatot figyelemmel kísértek és próbálták pontosan kivitelezni a látottakat. Gyorsan tanulnak. Szívesen jövök a jövőben is fejleszteni a magyar do am hapkidosokat.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: