Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2015. Január 22. 15:56, csütörtök | Helyi
Forrás: Elek András-sajtóreferens

Bánffy Miklós prózamondó verseny Hódmezővásárhelyen

Bánffy Miklós prózamondó verseny Hódmezővásárhelyen

Január 31-ig lehet beadni a Himnusz videoklip pályázatokat Hódmezővásárhelyen.

Bánffy Miklós írói munkásságának megismertetése céljából prózamondó versenyt rendeznek január 22-én, a Magyar Kultúra Napján 14 órai kezdettel Hódmezővásárhelyen, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. A polihisztor külügyminiszter, a két világháború közötti erdélyi irodalom korszakos alakjának műveiből több mint húsz általános és középiskolás diák olvas fel részleteket a megmérettetésen.

Bánffy Miklóssal, akinek életéről és munkásságáról kiállítás is nyílik a Tornyai-múzeumban és a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban, kurtán-furcsán bánt el az irodalomtörténeti emlékezet. Bánffy ‑ szépirodalmi műveit egy részét Kisbán Miklós álnéven jelentette meg ‑ korszakos szerepét elismerik, de mindössze félmondatokat szentelnek munkásságának a szakírók. A Bessenyei Ferenc Művelődési Központ prózamondó versenyén a szervezők Bánffyt kívánják megismertetni és megszerettetni a vásárhelyi diákokkal és tanáraikkal. A kultúra napi megmérettetésen 3-5 perces részletet kell előadni vagy felolvasni a fiataloknak Bánffy Miklós: Erdélyi történetéből, Milolu című kisregényéből, illetve A koronás tízes válogatott elbeszéléseket tartalmazó kötetéből. Az általános iskolások főként Tamási Áron: Ábel a rengetegben regényéből adnak elő, mely az Erdélyi Szépmíves Céh kiadásában1932-ben jelent meg Bánffy Miklós tollrajzaival.

A Bánffy Miklós művészi pályaképét bemutató Illúzió és tükröződés című kiállítás megnyitója pénteken 17 órakor lesz a Tornyai János Múzeumban. A vernisszázson köszöntőt mond Dr. Kószó Péter, Hódmezővásárhely alpolgármestere, a tárlatot Gergelyné Tőkés Erzsébet, a Házsongárd Alapítvány igazgatója nyitja meg. Közreműködik Suhanyeczné Puskás Barbara cselló művésztanár. A kiállításmegnyitót követően, 18 órától Szebeni Zsuzsanna, a tárlat kurátora és Ács Piroska, az Országos Színháztörténeti Intézet és Múzeum igazgatója mutatja be az író, grafikus, díszlet- és kosztümtervező, színpadi rendező, politikus, külügyminiszter munkásságát a BFMK II. emeletén. A beszélgetést Csorba Mária szerkesztő vezeti; az esten részletek kerülnek bemutatásra a Vásárhelyi Televízió Törtfényben- Gróf Bánffy Miklós emlékév Erdélyben című sorozatából.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.