Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2015. December 08. 11:21, kedd | Helyi
Forrás: Elek András sajtó- és kommunikációs munkatárs

Az év alkotói a hódmezővásárhelyi Kerámia Központban

Az év alkotói a hódmezővásárhelyi Kerámia Központban

A 2015. év változatos és sokrétű programjai alatt készült munkákból nyílik beszámoló kiállítás Hódmezővásárhelyen, a Nemzetközi Kerámia Központban december 8-án, kedden 17 órai kezdettel.

A tárlat látogatói nyolctól nyolcvankét éves korig, az anyaggal és formával ismerkedő fiatalok "szárnypróbálgatásaitól" a Nemzet Művészének különleges műveiig láthatnak egy egyedi válogatást.

A vásárhelyi Kerámia Központ nyitott szellemi műhelyként működik a Nagy Sándor utcában, ahol elsődlegesen professzionális iparművészek alkotnak a kerámia szimpóziumok, a stúdióműhelyek és a művésztelepek keretében. A központ azonban oktatási és ismeretátadási helyszínként is funkcionál: középiskolás tanulók, illetve a főiskola hallgatói részére tartanak kerámiafakultációt, de a nyári kurzusokon jó néhány fiatal és idősebb érdeklődő is részt vesz az alkotó foglalkozásokon. A most nyíló kiállításon az év folyamán a házban megfordult és ott alkotott keramikusok, valamint a növendékek munkáiból állt össze egy izgalmas szemelvény. A legfiatalabb kiállító nyolc éves, míg a Kerámia Központ (és a magyar kerámiaművészet) doyenje Schrammel Imre, a Nemzet Művésze címmel elismert Kossuth-díjas iparművész, aki a közelmúltban ünnepelte 82. születésnapját.

A keddi rendezvényen megemlékeznek a művésztelepnek otthont adó ház építtetőiről, Kovács Ferenc ügyvédről, országgyűlési képviselőről, akadémikusról és nejéről Küry Terézáról, a 19. századi Hódmezővásárhely közéletének kimagasló alakjairól, a helyi református egyház nagy jótevőiről is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: