Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2016. Október 24. 16:37, hétfő | Helyi
Forrás: Kép és szöveg: Búz Csaba hadnagy

„Az áldozat nem volt hiábavaló”

„Az áldozat nem volt hiábavaló”

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében ünnepi állománygyűlés keretében emlékeztek meg október 21-én az 1956-osoktóberi forradalomról.

A Himnusz eléneklése után az egyszerű, hétköznapi emberekből, tetteikkel hősökké váló forradalmárokra emlékező ünnepi beszédében Schleisz Ferenc őrnagy elmondta, hogy 60 évvel ezelőtt felszínre tört a magyarságot mindig is jellemző szabadságvágy és a nép saját kezébe vette sorsa irányítását.

Bár a körülmények kedvezőtlen alakulása miatt, a nemzeti egység hiányában és határozott nyugati fellépés híján a forradalom elbukott, de annak hatását semmi és senki nem tudta legyőzni. Az őrnagy kiemelte: „Ma is köszönetet kell mondanunk a hősöknek, hogy vállalták a harcot, a lemondást és akár életük árán is védték hazánkat, közösségünket.”

Az ünnepség végén Drót László ezredes, a helyőrség parancsnoka Szolgálati Jeleket, és Emléklapokat és Köszönő leveleket adott át a beosztásukban huzamos időn át végzett kiemelkedő tevékenység és a Magyar Honvédség állományában ténylegesen eltöltött szolgálati idő, valamint eddig végzett eredményes munka elismeréseként.

Migrációs Válsághelyzet Kezeléséért Szolgálati Jelet adott át a Magyar Honvédség tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelésével kapcsolatos tevékenysége során tanúsított kimagasló helytállások elismeréséül.

A helyőrségben található nyilvános könyvtárban egy kiállítás tekinthető meg, ahol a könyvtárba belépők az ’56-os forradalommal kapcsolatos könyvajánló mellett korabeli képeket láthatnak a forradalomról, és az azt követő időszakról. A kiállítás készítőjeként Tisza Zoltán elmondta: „Egy ilyen több napig tartó, gondolatébresztő összeállítás formájában is fontos megemlékezni október 23-a hőseire és azok közül, akik eddig bejöttek a könyvtárba, még mindenki megállt egy pillanatra a kiállítás előtt.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 09:43, csütörtök | Sport

Konferencia Liga: Elsőként a Fiorentina jutott döntőbe

2024. Május 09. 09:40, csütörtök | Kék hírek

Lőfegyvereket és hangtompítókat találtak a pénzügyőrök egy albán autóban

Lőfegyvereket és hangtompítókat találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy albán rendszámú autóban az M5-ös autópálya hetényi pihenőhelyén.

2024. Május 09. 09:39, csütörtök | Belföld

Orbán Viktor fogadta az állami látogatásra Magyarországra érkező kínai államfőt

Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó szerda este a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren fogadta Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét és házastársát

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén