Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2015. Május 20. 14:24, szerda | Helyi
Forrás: Elek András-sajtóreferens

Az aktuális bronzkor - ma zárul a Tornyai-múzeum tavaszi régészeti előadássorozata

Az aktuális bronzkor - ma zárul a Tornyai-múzeum tavaszi régészeti előadássorozata

A Kárpát-medencei bronzkori ember világát mutatja be előadásában Dr. V. Szabó Gábor, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem régésze ma 17 órai kezdettel a Tornyai János Múzeumban.

A Korok, kultúrák, lelőhelyek régészeti sorozat záró előadása a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum gyűjteményében lévő mesteri módon elkészített, díszes pengéjű, még most is borotvaéles, az 1900-as évek elején Kútvölgy határában megtalált bronzkardtól indul.

Milyen korszakról tudósít ez a kard, és miért került a föld alá 3000 évvel ezelőtt? Mit tud a régészettudomány arról a bronzkornak nevezett időszakról, amelyben ezt a fegyvert használták a mai város környékén élő harcos és paraszti közösségek? V. Szabó Gábor előadásában a régészettudomány legújabb eredményei tükrében arra keres választ, hogy mennyire „aktualizálhatók” a mai múzeumba járó közönség számára azok a problémák és a rájuk adott válaszok, amelyekkel a bronzkori emberek szembesülhettek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:46, csütörtök | Sport

Férfi kézilabda BL - Dániai vereségével kiesett a Veszprém

A Telekom Veszprém nem jutott tovább a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjéből, mivel 33-28-ra kikapott a dán Aalborg HB otthonában a szerdai visszavágón.

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.