Városlista
2024. május 25, szombat - Orbán

Hírek

2014. Július 03. 20:42, csütörtök | Helyi
Forrás: Elek András-sajtóreferens

Az agyag és a népművészet mestere–Szénási János fazekas kiállítása a Tornyai-múzeumban

Az agyag és a népművészet mestere–Szénási János fazekas kiállítása a Tornyai-múzeumban

Életmű kiállítása nyílik Szénási János fazekasnak, a Népművészet Mesterének július 3-án, csütörtökön délután 4 órakor a Tornyai János Múzeumban.

Szénási János 70 évvel ezelőtt, 1944-ben született Hódmezővásárhelyen. 1958-ban a Majolikagyárba került ipari tanulónak, majd a szakmunkás bizonyítvány megszerzését követően ott dolgozott korongosként. 1968-től az Alföldi Porcelángyárban volt csoportvezető, majd művezető. Feleségével, Tóth Erzsébettel 1971-ben költöztek az Eke utcai családi házba, ahol kialakította saját műhelyét. Alkotókedvét a gyári munka nem elégítette ki, ahonnan 1980-ban kilépett és ipart váltott.

Szénási az anyagok és technikák tökéletesítése mellett nagy súlyt fektetett arra, hogy minél alaposabban megismerje a helyi fazekas hagyományokat. Kezdetben mázatlan edényeket készített, majd igazi kibontakozást a csúcsi fazekasok stílusának, a fehér alapon kobaltkék mázas kerámiának a felújításában ért el. A régi formák és motívumok felhasználásával készült tányérok, tálak, butellák, korsók megformálása mellett arra törekedett, hogy a hagyományokon alapuló munkái jól illeszkedjenek a mai lakáskultúrába, ne csak díszül szolgáljanak, hanem használhatók is legyenek - jellemzi Nagy Vera néprajzkutató Szénási János munkásságát. Az utóbbi években a harmadik városrész, a tabáni tarkások színvilágával kísérletezik.

Szénási János 1981 óta zsűrizteti munkáit. Önálló kiállítással 1985-ben mutatkozott be először Hódmezővásárhelyen, melyet számos egyéni és kollektív kiállítás követett itthon és külföldön. Szakmai elismerést díjak, kitüntetések sokasága jelzi, 1990-ben kapta meg a népi iparművész, 2009-ben pedig a Népművészet Mestere címet, a következő évben Hódmezővásárhely városa Signum Urbis Honorantis díjjal ismerte el munkásságát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 25. 08:16, szombat | Életmód

Két magyar Trófea-díj a világ egyik legnagyobb borversenyén

Két magyar bor, a somlói Tornai Pincészet 2017-es Top Selection Grófi Hárslevelűje és a Royal Tokaji 2018-as 6 puttonyos Tokaji Aszúja is elnyerte idén a legmagasabb elismerést, a Trófea-díjat a londoni International Wine Challenge-en.

2024. Május 25. 08:14, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: haderőt kell építenünk, mert enélkül nem tudjuk garantálni a magyar emberek békéjét és biztonságát

Nem tekinthetjük sajnos azt a forgatókönyvet sem kizártnak, hogy ismét a fegyvereké lehet szó Európában. Ennek az elkerüléséhez erőre van szükségünk

2024. Május 25. 08:13, szombat | Külföld

Putyin: Zelenszkij legitimitása megszűnt

Megszűnt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legitimitása, a kérdés az, hogy kivel kell tárgyalásokat folytatni Ukrajnában - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő Minszkben.