Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2016. Október 14. 10:48, péntek | Helyi
Forrás: MÁV Magyar Államvasutak Zrt. KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG

Átadták a MÁV-START legújabb járműfényező kabinját

Átadták a MÁV-START legújabb járműfényező kabinját

Gyorsabb és hatékonyabb lesz, a környezetet pedig kevésbé terheli a járműfelújítás

Átadták a MÁV-START – a szolnoki után – második legnagyobb járműfényező kabinját Dombóváron. Az új fényezőkabin felépítésének köszönhetően Dombóváron is lehetővé vált a vasúttársaság járműveinek korszerű munkakörülmények közötti karbantartása, felújítása.
A vasúttársaság járműállományának korszerűsítése a csaknem 185 millió forint értékű, saját forrásból, hét hónap alatt megvalósított beruházásnak köszönhetően újabb lendületet kapott. Az új dombóvári fényezőkabinnak köszönhetően jelentősen lerövidül a járműfelújítások és -karbantartások időtartama.
A kabin több mint 180 négyzetméteres alapterülete, hatméteres belmagassága és két részre oszthatósága lehetővé teszi a mozdonyok, vasúti személy- és teherkocsik, valamint alkatrészek, például forgóvázak fényezését is.

A fényezőkabin öntartó modulszerkezetéhez alkalmazott panelek tűzállóak, az üzemi hőmérséklet ugyanis akár a 125 Celsius-fokot is elérheti. A tervezésnél a környezetvédelmi szempontokat is elsődlegesnek tartották: a környezet megóvását impregnált plafonszűrő, illetve aktívszenes szűrő biztosítja. A kabinból távozó levegő többszörös szűrésen esik át, így a károsanyag-kibocsátás gyakorlatilag nulla.

A kabin belső falát, az elszívó berendezés légcsatornáit, valamint a világítótesteket speciális fólia védi a festék ellen. A fülke padlóját szikra- és csúszásmentes, elektrosztatikusan nem feltöltődő műgyantapadozat borítja. A festőkabin alkalmas a festés-szikkasztás, szárítás-hűtés munkafolyamatok elvégzésére.
A technológiához szükséges forró levegőt földgáz felhasználásával állítják elő.

Az átadáson az érdeklődők a dombóvári területi műhely több referenciamunkáját is megtekinthették, így például a ma már muzeális értéket is képviselő, felújított M62 001-es, Szergej nevű mozdonyt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 10:04, péntek | Belföld

Orbán Viktor: olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését

Olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését, az amerikai választással együtt - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

2024. Május 16. 16:13, csütörtök | Belföld

Kecskeméten folytatta vidéki kampánykörútját Orbán Viktor

2024. Május 16. 16:12, csütörtök | Belföld

Változékonnyá válik az időjárás a pünkösdi hosszú hétvégén

2024. Május 16. 16:11, csütörtök | Belföld

Fiktív motorkerékpár-eladások hátterét göngyölítette fel a NAV