Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2019. Augusztus 01. 15:23, csütörtök | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Amerika érdeklődik a magyar neoavantgárd női alkotói iránt

Amerika érdeklődik a magyar neoavantgárd női alkotói iránt

Tengeren túli művészettörténész a vásárhelyi közgyűjteményben.

Ifjabb Botár Olivér, a kanadai Winnipeg Manitoba Egyetemének művészettörténet professzora kereste fel július végén a Tornyai János Múzeumot.

A Magyarországról 1956-ban emigrált szülők gyermekeként Torontóban született szakember a New York-i székhelyű Salgó Alapítvány (The Salgo Trust for Education) kurátoraként is dolgozik, ahol feladata a gyűjtemény alkotásainak elhelyezése az Egyesült Államok ismert múzeumaiban.

Az üzletember Salgó Miklós a második világháború idején emigrált Európából Észak-Amerikába, ahol gazdasági sikerei mellett a diplomataként is eredményes volt, Ronald Reagan elnök az Egyesült Államok budapesti nagyköveti feladataival bízta meg az 1980-as években. Salgó nagykövet diplomáciai tevékenysége mellett szenvedélyes műgyűjtőként számtalan aukción vett részt, s vásárolta a magyar művészeti élet legkiválóbb alkotóinak műveit. Szolgálata végén a magyar művelődési miniszter csak azzal a feltétellel adott engedélyt a védett műtárgyak kivitelére, hogy a búcsúzó nagykövet gondoskodik azok amerikai megismertetéséről.

Salgó Miklós a feltételnek eleget téve hozta létre alapítványát, amelynek kurátoraként Botár Olivér a New York-i Metropolitan Múzeummal, a Chicagoi Művészeti Múzeummal és Los Angeles múzeumaival folytat tárgyalást a magyar művészet neves alkotásainak méltó elhelyezéséről.

A kurátor a Tornyai János Múzeum művészettörténészével, Képiró Ágnessel 2018 őszén New York-ban találkozott, ahol a szakmai konzultáció folyamán meghívást kapott Hódmezővásárhelyre, s elképzelhetőnek tartja, hogy alapítványa egy-egy műtárgyat kölcsönadjon, vagy adományozzon a vásárhelyi közgyűjteménynek.
– Nem könnyű megismertetni a tengeren túl a magyar művészeket – vallja a kurátor –, azonban napjainkban újfajta érdeklődés mutatkozik meg neoavantgárd női alkotói iránt, nemrégen vásárolt a Metropolitan Múzeum a Vásárhelyi Őszi Tárlat két évvel ezelőtti Tornyai-plakettesétől, Keserü Ilonától festményt, amelynek kapcsán más magyar művészek, így akár a Hódmezővásárhelyhez kötődő alkotók megismertetésére is lehetőség adódhat.

Botár Olivér vásárhelyi tartózkodása során megtekintette az Alföldi Galéria állandó képzőművészeti kiállítását és Bernátsky Ferenc kalauzolásával A Plohn-műterem 150 éve című tárlatot, valamint a múzeum főépületében az intézmény névadója születésének százötvenedik évfordulójára készült, Gyönyörködő lélekkel festeni című gyűjteményes kiállítást is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.

2024. Május 11. 07:02, szombat | Életmód

EU20 - Koncertek, futóverseny, családi programok az évfordulón

Egész napos fesztivállal, benne futóversennyel, koncertekkel, családi programokkal várják a közönséget május 12-én a fővárosi Szabadság téren Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.