Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2014. Május 26. 17:19, hétfő | Helyi
Forrás: Búz Csaba hadnagy

Altisztjelöltek felkészítése a leendő beosztásukra

Altisztjelöltek felkészítése a leendő beosztásukra

Harcászati tantárgy gyakorlati részét oktatták az altisztjelölteknek május közepén az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében.

Az MH Altiszti Akadémia (MH AA) lövész altiszti szaktanfolyamának - jelenleg még legénységi állományú - hallgatói olyan, a csapatoknál már több éves tapasztalattal rendelkező szakaszvezetők, akik katonai pályájukat hivatásos altisztként folytatják majd.

A hódmezővásárhelyi laktanya helyőrségi gyakorlóterénaz altisztjelöltek a parancsnokságuk alá rendelt rajjal, harci menet megszervezését és végrehajtását gyakorolták. A feladat kivitelezése lehetőséget adott a hallgatóknak begyakorolni a különböző harcászati mozzanatokat, mint például az ellenség rejtőzködésére alkalmas területek átvizsgálását (erdő pamacsok), veszélyes terepszakaszok leküzdését illetve az ellenséges váratlan támadásra történő reagálást. Erdős területre történő behajtásnál, a harcjármű biztosítási fedezete mellett annak állománya átvizsgálta az erdőt, ahová a technikai eszközzel csak ezután hajtottak be és folytatták a menetet a kijelölt útvonalon. A másik foglalkozási helyen, kis erejű ellenséges támadásnál a terepkutató járőrnek le kellett küzdenie az ellenséget ahhoz, hogy az útjukat tovább tudják folytatni.

Molnár Béla őrnagy, az MH AA tanfolyami csoportvezető helyetteseként elmondta, hogy a leendő őrmesterek különálló lövész katonaként már rendkívül jól tudnak tevékenykedni, de rajparancsnokként most egy teljesen más beosztást kell megtanulniuk. Kiemelte: „A képzés során nagy hangsúlyt fektetünk a gyakorlati részre, amelyet lehetőség szerint a csaptoknál próbálunk végrehajtani."

A feladat sikeressége érdekében a gyakorlást most is a hódmezővásárhelyi 62. Lövészzászlóalj kijelölt alegysége támogatta. Az altisztjelöltek látták el a különböző parancsnoki beosztásokhoz tartozó feladatköröket, de a kiképzésen segítőként az alegység tényleges parancsnoki állománya is aktívan részt vett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 07:54, szerda | Kék hírek

Elfogtak egy öt éve körözött férfit Budapesten

Öt évig bujkált a hatóságok elől az a férfi, akit a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) közreműködésével a XI. kerület egyik erdős részén fogtak el a múlt szerdán.

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.

2024. Április 24. 07:51, szerda | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks jutott elsőként a döntőbe

A bajnokságban harmadik helyezett Paksi FC jutott elsőként a labdarúgó MOL Magyar Kupa fináléjába, miután kedden hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a vendég Kisvárdát.