Városlista
2024. május 22, szerda - Júlia, Rita

Hírek

2023. Október 12. 13:00, csütörtök | Életmód
Forrás: MTI

Állatvédelmi civil szervezetek: romlik az állatvédelem helyzete Magyarországon

Állatvédelmi civil szervezetek: romlik az állatvédelem helyzete Magyarországon

Romlott az állatvédelem helyzete az utóbbi években Magyarországon állatvédő civil szervezetek szerint, amelyek jelezték, hogy a korábbiaknál jóval kevesebb állatot fogadnak örökbe a menhelyekről, és a menhelyek egyre romló gazdasági környezetben működnek.

A 42 civil szervezetet tömörítő Magyar Állatvédő és Természetbarát Szövetség (MÁTSZ) azt közölte, hogy az általuk üzemeltetett 36 menhelyen egy időben több mint 5 ezer kutya és 1500 macska ellátásáról gondoskodnak. Megjegyezték, hogy míg korábban az örökbefogadás aránya évente általában 30-50 százalékos volt, ez az elmúlt néhány évben jelentősen csökkent.

A MÁTSZ tagjai a gazdálkodásukat elsősorban az állampolgárok 1 százalékos szja-felajánlásából és tárgyi adományokból biztosítják, az állami segítség azonban kis mértékű. Emlékeztettek rá, hogy tavaly nyáron a civil állatvédő szervezetek támogatására 500 millió forint keretösszegű pályázat állt rendelkezésre működési költségre, ivartalanításra, állategészségügyi szolgáltatásra és férőhelybővítésre. Ebből a szövetség 15 tagszervezete együttesen körülbelül 40 millió forintot kapott.

A tavaly megugró energia-, ellátási és állatorvosi költségek miatt 2023 májusára tartalékaik elfogytak, és fennmaradásukat, a menhelyek működését csak az állampolgároktól napról-napra érkező támogatásoknak köszönhetik - jelezte a MÁTSZ.

A szövetség szerint az állatvédelem állapota az utóbbi években jelentősen romlott az országban. Ezen csak az állampolgárok tudatosságának növelésével, hiteles szakemberek képzésével lehet segíteni, valamint, ha az állatvédelmet már az általános iskolai oktatásba is beemelik.

A 25 tagszervezetből álló Magyar Állatvédők Országos Szervezete Egyesület (MÁOSZ) arról számolt be, hogy hetente 1-2 kutyát tudnak örökbe adni, azonban egyre több állat kerül be a menhelyekre. Tagszervezeteiknek a működési költségek, a gáz, a villany és a gyógyszerek ára, illetve az orvosi költségek emelkedése jelentette a legnagyobb kihívást, azonban egyetlen menhelyet sem kellett bezárniuk.

A MÁOSZ álláspontja szerint még nagyon sok feladatot kell elvégezni ahhoz, hogy az állatvédelem jól működjön. Ezért már óvodás, iskolás korban el kell kezdeni az állatvédelmi oktatást, bemutatni a felelős állattartást.

Az állatvédelmi civil szervezetek igyekeznek mindent megtenni azért, hogy az állatoknak minél jobb körülményeket biztosítsanak. Kiemelt feladatuknak tekintik egyebek között a kóbor kutya és macska állomány felszámolását, a kötelező chipek ellenőrzését, a szaporítótelepek megszüntetését, valamint az állatkínzók elleni szigorúbb fellépés előmozdítását - hangsúlyozta közleményében a MÁOSZ.

Fotó: Pixabay

Címkék: állatvédelem

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 22. 06:00, szerda | Életmód

Hol tart most Magyarországon a mesterséges intelligencia forradalma?

Az elmúlt években a mesterséges intelligencia – vagy divatosabb nevén AI – világszerte meghatározó tényezővé vált a technológiai fejlődésben, és Magyarország sem maradhat ki ebből az átalakulásból.

2024. Május 21. 12:18, kedd | Életmód

Filmrészletek kerültek elő az Egri csillagok első filmváltozatából

Az Egri csillagok első filmváltozatának több filmdarabkája került elő az egykori főszereplő hagyatékából, aki Vicuskát alakította az 1923-ban forgatott produkcióban.

2024. Május 21. 06:00, kedd | Életmód

Meteorológia: nagyon erős UV-B sugárzás várható kedden a Dél-Dunántúlon

Nagyon erős UV-B sugárzás várható kedden a Dél-Dunántúlon - közölte a HungaroMet Zrt. hétfőn.

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek