Városlista
2024. május 25, szombat - Orbán

Hírek

2022. Május 10. 16:34, kedd | Helyi
Forrás: Elek András Tornyai János Múzeum

Állatok az emberek világában

Állatok az emberek világában

Tematikus tárlatvezetés a Vásárhelyi Bestiárium kiállításon

A helyi tárgykultúra állatábrázolásait felvonultató Vásárhelyi Bestiárium című kiállítás megannyi érdekes állatfigurája rejtett jelentéseket és elfelejtett hiedelmeket is őriz. Ezeket is megismerhetik a látogatók a május 14-én, szombaton délután 3 órakor kezdődő kurátori tárlatvezetésen.

A Tornyai János Múzeum közelmúltban nyílt kiállítását azon középkori kódexek, az ún. bestiáriumok ihlették, amelyekben a valós és mitikus állatokra vonatkozó ismereteket és jelentéseket gyűjtötték össze. A szombati tematikus vezetésen Terendi Viktória néprajzkutató-muzeológus az ember és az állatvilág közötti ‑ évezredeken keresztül formálódó, erősen hierarchikus ‑ viszonyt mutatja be. E sokrétű kapcsolat – bármely történeti kort nézzük is – a gyakorlati életben kiemelt szerepet kapott, ugyanakkor sokat változott az emberi közösségek szükségletei, céljai és életfelfogása szerint. A tárlatvezetés középpontjában tehát az áll, hogy mely korban mit jelentettek az állatok az emberek számára, és hogy minderről a tárgyak mit tudnak mesélni az utókor számára.

A programon az időszaki kiállításra érvényes, helyszínen váltott belépőjeggyel lehet részt venni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 25. 08:16, szombat | Életmód

Két magyar Trófea-díj a világ egyik legnagyobb borversenyén

Két magyar bor, a somlói Tornai Pincészet 2017-es Top Selection Grófi Hárslevelűje és a Royal Tokaji 2018-as 6 puttonyos Tokaji Aszúja is elnyerte idén a legmagasabb elismerést, a Trófea-díjat a londoni International Wine Challenge-en.

2024. Május 25. 08:14, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: haderőt kell építenünk, mert enélkül nem tudjuk garantálni a magyar emberek békéjét és biztonságát

Nem tekinthetjük sajnos azt a forgatókönyvet sem kizártnak, hogy ismét a fegyvereké lehet szó Európában. Ennek az elkerüléséhez erőre van szükségünk

2024. Május 25. 08:13, szombat | Külföld

Putyin: Zelenszkij legitimitása megszűnt

Megszűnt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legitimitása, a kérdés az, hogy kivel kell tárgyalásokat folytatni Ukrajnában - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő Minszkben.