Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Február 28. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Állásvadászat: negyven kísérletből egy jár eredménnyel

Állásvadászat: negyven kísérletből egy jár eredménnyel

A célzott álláskeresés során nagyjából minden ötödik elküldött önéletrajzból lesz állásinterjú; a sikeres elhelyezkedéshez átlagosan mintegy 40 jelentkezésre van szükség. A munkaerő-piaci érvényesüléshez frissdiplomásként a leginkább jó nyelvtudásra, kommunikációs készségre és önálló munkavégzési képességre van szükség – derül ki a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) által végzett kutatásból.

A felmérés szerint a 2011-ben végzett hallgatók 43 százaléka már az abszolutórium megszerzésekor rendelkezett főállású munkaviszonnyal. A végzéskor még főállással nem rendelkező hallgatóknak a záróvizsga letételét követően átlagosan 3,5 hónapra volt szükségük a sikeres elhelyezkedéshez: a megkérdezettek 36 százaléka 1 hónapon belül, 58 százaléka 4 hónap alatt talált magának munkát.

A frissdiplomások a legtöbb esetben (44 százalék) a megszokott úton, azaz álláshirdetésre való jelentkezés útján helyezkednek el. Személyes ismeretség révén a megkérdezettek ötöde tudott munkát találni. Jól járhatnak azok, akik korábbi szakmai gyakorlati helyükön jól teljesítenek: ezt bizonyítja, hogy a megkérdezettek 11 százalékát alkalmazták ezeknél a cégeknél.

A BGF által megkérdezettek 83 százaléka jelenleg alkalmazottként dolgozik. Az alkalmazottak többsége beosztott diplomás (67 százalék), míg 10 százalékuk közép-, 8 százalékuk alsóvezető. Felsővezetőként a válaszadók 2 százaléka dolgozik, 14 százalék pedig nem diplomás beosztott pozícióban van. A kutatásba bevont öregdiákok vélekedése szerint a munkaerő-piaci érvényesüléshez az elhelyezkedés során elsősorban jó nyelvtudás, jó kommunikációs készség és az önálló munkavégzés készsége szükséges. A diploma minősítését, a külföldi tapasztalatot vagy az elméleti felkészültséget ezzel szemben a munkáltatók a megkérdezettek szerint kevésbé veszik figyelembe.

A felmérésbe résztvevői általában elégedettnek mutatkoztak a jelenlegi munkájukkal kapcsolatban. Többnyire munkahelyük szakmai, tartalmi és tárgyi körülményeit találták a legjobbnak, de a munka személyi körülményeivel kapcsolatban is alapvetően pozitív válaszok születtek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk