Városlista
2023. február 5, vasárnap - Ágota

Hírek

2023. Január 23. 12:02, hétfő | Helyi
Forrás: Bódi Ábel

Akár egy kisebb üvegházzal is csodát lehet tenni

Akár egy kisebb üvegházzal is csodát lehet tenni

Ráadásul nem kell mindjárt a bécsi Pálmaházra gondolni! Akár magunk is elkészíthetjük dísznövényeink vagy finomságokat termő növényeink téli szálláshelyét.

Minden attól függ, mennyi időnk és pénzünk van a projektre. Ha előbbiből bővelkedünk, az utóbbi már szinte lényegtelen is, ugyanis akár magunk is elkészíthetjük a kis „Schönbrunnunkat”. Lomtalanításkor ugyanis számolatlanul kerülnek az utcára a régi, nem használt és az energiatakarékosság jegyében lecserélt ablaküvegtáblák, amelyek csak újrahasznosításra várnak.

Miért csináljunk üvegházat?

Éghajlatunk – egyelőre még – olyan, hogy a négy évszak tervezésre késztet minket. Szilárd meggyőződésem, hogy a fejlett világ is azért tart ott, ahol, mert a növénytermesztésben és az állattenyésztésben kénytelen volt az ínségesebb hónapokra is gondolni, ezért magtárakat és karámokat épített. Az üvegház pedig pont ilyen lehet.

Átlagosan 5 Celsius-fokkal van melegebb egy üvegházban, mint odakint, ami az enyhe teleinket tekintve elég is lehet ahhoz, hogy tartósan fagypont felett vagy akörül tartsuk a hőmérsékletet. Persze igazán kemény tél januárban és februárban lehet. A szakemberek szerint nagyjából -25 Celsius-fokig segíthet az üvegház külön fűtés nélkül, rövid ideig. Azért nem javaslom senkinek, hogy ezzel kísérletezzen.

Fűteni márpedig energia, ez pedig pénz! De van költséghatékony megoldás. Méghozzá az, ha trágyát és némi mulcsot teszünk aljzat gyanánt, amelyet olykor felfrissítünk. Ez – mint egy „hőpaplan” – átsegíti a bentlakókat a mínuszokon. Ha van rá keretünk, akkor persze könnyen és tartósan felfűthetjük az üvegházunkat, szinte trópusi körülményeket biztosítva áttelelő növényeinknek.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 01. 15:34, szerda | Helyi

Kiwi.com: A home office lehetősége új távlatokat nyit az utazások terén

Egy friss kutatás szerint a magyarok többsége úgy gondolja, hogy az utazás alatti munkavégzés pozitív hatással lenne a mentális egészségére és a munkára is.

2023. Február 01. 14:39, szerda | Helyi

Szombattól néhány vonalon változik a vonatok és a buszok menetrendje

Szeged és Hódmezővásárhely között csúcsidőben 20 percenként fog járni a vasútvillamos

2023. Január 31. 13:29, kedd | Helyi

Elvira megszólal

Lényegesen gyorsul az utasok kiszolgálása a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálatán: teljesen magyar fejlesztésű robotasszisztenssel újul meg az Elvira menetrendi szolgáltatás.

2023. Január 31. 13:27, kedd | Helyi

Női felnőttcsapat: nehéz meccsek voltak

Két kemény mérkőzésen van túl a Vásárhelyi Kosársuli női felnőttcsapata.