Városlista
2024. július 22, hétfő - Magdolna

Hírek

2024. Január 31. 06:00, szerda | Belföld
Forrás: MTI

A Volánbusz arra kéri az autóbuszos két szakszervezetet, hogy még szerdán írja alá a bérmegállapodást

A Volánbusz arra kéri az autóbuszos két szakszervezetet, hogy még szerdán írja alá a bérmegállapodást

Ellenkező esetben mintegy 17 ezer munkavállaló eshet el egy- vagy többhavi béremeléstől - írják.

A munkáltató az MTI-nek kedden eljuttatott közleményében azt írta, "a kollégák közül egyre többen jelzik a Volánbusz vezetése felé, hogy élni szeretnének a reálbérnövekedést garantáló bérajánlattal. A társaság reméli, hogy a két érdekképviselet meghallja a munkatársak kérését, és a jövedelemkiesést okozó időhúzás, valamint az utasoknak nehézséget jelentő újabb munkabeszüntetések helyett legkésőbb január 31-én csatlakozik a csoportszintű bérmegállapodáshoz".

Felidézték: csak a két Volán-szakszervezet nem írta alá a megállapodást, amelyet a MÁV-Volán-csoport másik hét munkavállalói érdekképviselete elfogadott kedden; a SZAKSZ azt közölte, február 5-én dönt a kérdésben. A társaság szerint ezzel az autóbuszos szakszervezetek által képviselt munkavállalók kerülhetnek hátrányba a vállalatcsoport más alkalmazottaival szemben, akik bruttó 600 ezer forintos alapbérrészükig már januárra is 17 százalékos, de legalább bruttó 70 ezer forintos, 600 ezer forint alapbér felett pedig egységesen 102 ezer forintos emelésben részesülnek. A bérmegállapodási ajánlat szerint ugyanis a béremelés abban a hónapban lép hatályba, amikor azt aláírják. A hároméves, 28 százalékos bérfejlesztés 2025-re és 2026-ra is garantálja az inflációt ellensúlyozó bérnövekedést - írták.

Megjegyezték azt is, hogy a bérajánlat például az autóbusz-vezetőknek több mint 20 százalékos alapbéremelést jelent, ami a pótlékokkal együtt havonta akár több mint bruttó 140 ezer forintos keresetnövekedést is eredményezhet.

A közlemény kitér arra is: a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet 2024. január 28-ra és 29-re szervezett munkabeszüntetésének első napján az aznapra vezényelt autóbusz-vezetők 34 százaléka, második napján 56 százaléka, míg a teljes munkavállalói létszám mindössze 6, illetve 21 százaléka nem vette fel a munkát. Vasárnap a 26 737 menetrend szerinti helyközi járat 13,6 százaléka (3626 járat), hétfőn az 53 378 helyközi járat 23,9 százaléka (12 771 járat) nem indult el a sztrájk miatt országszerte.

Címkék: sztrájk, volán

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 21. 08:25, vasárnap | Belföld

Levelet kaptak a friss diplomások a miniszterelnöktől

Az érettségiző diákok után most a diplomások kaptak miniszterelnöki köszöntőt - írta a Magyar Nemzet online (MNO) szombaton.

2024. Július 21. 08:21, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 29. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Július 20. 07:19, szombat | Belföld

EM: kötelező lesz a környezeti hatásvizsgálat az akkumulátorgyáraknál

A zöldenergia a jövő, a magyar gazdaság jövője is. A zöldenergia előállításával, tárolásával foglalkozó vállalatok, üzemek száma egyre nő.