Városlista
2024. június 19, szerda - Gyárfás

Hírek

2024. Január 26. 09:22, péntek | Külföld
Forrás: MTI

A várt javulás helyett romlott a fogyasztói hangulat Németországban

A várt javulás helyett romlott a fogyasztói hangulat Németországban

A várt javulás helyett csaknem egyéves mélypontra esett vissza a GfK és a NIM (Nürnberg Institut für Marktentscheidungen) piackutató intézetek februárra vonatkozó németországi fogyasztói hangulatindexe.

A felmérés eredménye alapján a gazdaságkutatók szerint egyelőre nem lehet számítani a fogyasztói hangulat javulására.

A GfK honlapján pénteken publikált jelentés szerint a februári fogyasztói hangulatindex az előző havi mínusz 25,4 pontról 4,3 ponttal mínusz 29,7 pontra csökkent a várt javulás, mínusz 24,5 pont helyett. Az indexnek a 2023 februárjában publikált márciusi értéke állt legutóbb ennél alacsonyabban, mínusz 30,6 ponton.

A februári index nem várt romlását elsősorban a fogyasztók megtakarítási hajlandóságának az erősödése idézte elő. A mutatószám 6,7 ponttal 14 pontra, 2008 augusztusa óta a legmagasabb értékre emelkedett.

Rolf Bürkl, a NIM fogyasztói szakértője rámutatott, hogy a fogyasztói hangulat karácsony előtt kezdődött javulása januárban már egyértelműen kifulladt. "A fogyasztói hangulat az év elején súlyos visszaesést szenvedett el" - fogalmazott. "A jövedelmi várakozások és a vásárlási hajlandóság csökkenése mellett a fogyasztók megtakarítási hajlandósága, amely jelenleg lendületesen emelkedik, szintén jelentős szerepet játszott ebben.

A felmérésben kimutatott értékek alapján a gazdaságkutatók szerint el kell halasztani a fogyasztói hangulat fellendülésében vetett reményeket. Ennek okát elsősorban a globális válsághangulat és a háborús aggodalmak terjedésének, valamint a magas inflációnak tulajdonítják.

Míg az előző hónapban a jövedelmi kilátások érezhetően emelkedtek, a mostani felmérésben ismét jelentősen gyengültek: a mutató 13,1 ponttal mínusz 20 pontra, tavaly március óta a legalacsonyabbra esett.

A pesszimista jövedelmi várakozások egyik oka a közelmúltban ismét megemelkedett infláció lehet. A szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis szerint az infláció decemberben 3,7 százalékra emelkedett a novemberi 3,2 százalékról. Valószínűleg áremelkedéshez és a fogyasztói hangulat további romlásához vezet majd, hogy vendéglátóipar 2024 elejétől visszatért a 19 százalékos áfakulcsra és hogy megemelik az energiára kivetett szén-dioxid-adót.

A jövedelmi várakozások jelentős visszaesése ismét lehúzta a fogyasztók vásárlási hajlandóságát is: a mutató 6 pontot veszített és így mínusz 8,8 pontról mínusz 14,8 pontra esett, megközelítve a 2023. novemberi mínusz 15,0 pontos szintet.

A fogyasztók vásárlási hajlandóságára is nagy hatással vannak az inflációs várakozások. A továbbra is magas élelmiszer- és energiaárakkal kapcsolatos aggodalmak csökkentik a beszerzések tervezésének a biztonságát, különösen a nagyobb vásárlások esetében. Amiatt pedig, hogy több pénzt kell költeni a mindennapi fogyasztási cikkekre, sokaknak nem maradnak anyagi forrásai más vásárlásokra, például lakberendezési tárgyakra vagy elektronikus eszközökre.

A januári felmérés a fogyasztóknak a következő 12 hónapra vonatkozó konjunkturális várakozásaiban is jelentős romlást mutatott: a mutatószám 6,2 ponttal mínusz 6,6 pontra csökkent. Ennél alacsonyabb értéket legutóbb 2022 decemberében mértek, mínusz 10,3 pontot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 17. 13:07, hétfő | Külföld

Lőszerrobbanás egy csehországi katonai kiképző központban, sérültek

Lőszerrobbanás történt hétfő délelőtt Csehországban, az Olmütz (Olomouc) melletti Libavá katonai kiképző központ területén, többen megsérültek - jelentette a cseh hadsereg az X közösségi hálózaton.

2024. Június 14. 07:26, péntek | Külföld

Jens Stoltenberg: a NATO-nak hosszú távú támogatást kell biztosítania Kijevnek

Az észak-atlanti szövetségnek kiszámíthatóságot kell biztosítania Kijev számára azzal, hogy azonnali és hosszútávú támogatás mellett kötelezi el magát úgy a katonai, mint a pénzügyi támogatás terén

2024. Június 12. 09:14, szerda | Külföld

Putyin: Moszkva üdvözli Ankara érdeklődését a BRICS iránt

Oroszország üdvözli Törökország érdeklődését a BRICS munkája iránt, és támogatni fogja Ankara törekvését a közös feladatok megoldására

2024. Június 07. 07:14, péntek | Külföld

Macron: Franciaország vadászrepülőket ad át Ukrajnának

Franciaország Mirage 2000-5 típusú vadászrepülőket szállít Ukrajnának, hogy támogassa az Oroszország elleni háborúban - jelentette be Emmanuel Macron francia elnök csütörtök este.