Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2023. Március 14. 11:24, kedd | Helyi
Forrás: Greendex Szemle

A tudósok „foszfor-armageddonra” figyelmeztetnek

A tudósok „foszfor-armageddonra” figyelmeztetnek

Bolygónk foszfor-armageddonnal, vagyis „foszforgeddonnal” néz szembe – figyelmeztettek a tudósok.

Attól tartanak, hogy a foszforral való visszaélésünk végzetes műtrágyahiányhoz vezethet, ami megzavarhatja a globális élelmiszertermelést. Ugyanakkor a szántóföldekről kimosott foszfátműtrágya – a folyókba, tavakba és tengerekbe jutó szennyvízzel együtt – kiterjedt algavirágzást okoz, és halállományokat veszélyeztető halott zónákat hoz létre a vizekben.

Emellett az foszfor túlzott használata az egész bolygón növeli a metán kibocsátását, ami tovább fokozza a globális felmelegedést és a szén-dioxid-kibocsátás okozta klímaválságot – figyelmeztettek a kutatók.

Elérkeztünk egy kritikus fordulóponthoz” – mondta Phil Haygarth, a Lancaster Egyetem professzora. „Lehet, hogy vissza tudunk innen fordulni, de ehhez tényleg össze kell szednünk magunkat, és sokkal okosabbnak kell lennünk a foszfor felhasználásában. Ha nem tesszük, akkor olyan csapással nézünk szembe, amelyet „foszforgeddonnak” nevezünk.”

A foszfort 1669-ben fedezte fel Hennig Brandt német tudós, aki izolálta a vizeletből, azóta pedig bebizonyosodott, hogy nélkülözhetetlen eleme az életnek. A csontok és a fogak nagyrészt ásványi kalcium-foszfátból – egy ebből származó vegyületből – állnak, miközben ez az elem biztosítja a DNS-t cukor-foszfát-gerincét is.

  • Leegyszerűsítve: nincs élet a Földön foszfor nélkül

– magyarázta Penny Johnes, a Bristoli Egyetem professzora.

Az elem globális jelentősége abban rejlik, hogy a termésnövekedés elősegítésére használják. Évente körülbelül 50 millió tonna foszfátműtrágyát adnak el világszerte, ezek a készletek pedig döntő szerepet játszanak a bolygó 8 milliárd lakosának táplálásában.

Jelentős foszforlelőhelyek azonban csak néhány országban találhatók: Marokkó és Nyugat-Szahara rendelkezik a legnagyobb mennyiséggel, Kína a második legnagyobb lelőhely, Algéria pedig a harmadik a sorban. Ezzel szemben az Egyesült Államokban a tartalékok a korábbi szint 1%-ára csökkentek, míg Nagy-Britanniának mindig is importra kellett támaszkodnia. „A hagyományos kőzet-foszfát készletek viszonylag ritkák, és a műtrágyagyártás céljára történő kitermelésüknek köszönhetően kimerültek” – tette hozzá Johnes.

A kilátások sok elemzőt aggasztanak, akik attól tartanak, hogy néhány kartell hamarosan ellenőrzése alá vonhatja a világ készleteinek nagy részét, és a nyugatot rendkívül kiszolgáltatottá teheti a megugró árakkal szemben. Az eredmény az 1970-es évek olajválságának foszfát megfelelője lenne.

Új technológia segíthet globális műtrágyakibocsátás kezelésében

A szintetikus műtrágya nagymértékben támaszkodik a karbamidra, egy szintetikus nitrogénkötő anyagra, az új technológia csökkenti a környezeti károkat.

Azt mondják, pazarlóvá váltunk a szántóföldeinkre felvitt foszfátok felhasználásában. A belőlük kimosott műtrágya – és a foszforban gazdag szennyvíz kibocsátása – a víz nagymértékű szennyeződését és káros algavirágzást idézett elő. A világ legnagyobb édesvizei közül néhányat jelenleg is sújtanak, köztük az oroszországi Bajkál-tavat, az afrikai Viktória-tavat és az észak-amerikai Erie-tavat. Erie virágzása az elmúlt években a helyi ivóvíz mérgezéséhez vezetett.

Ahogyan a szárazföldön, úgy a vízi növények növekedését is segítik a foszfátok” – mondta Haygarth, a Foszfor: Múlt és Jelen társszerzője. „És ennek most katasztrofális következményei vannak a folyókban, tavakban és tengerekben. A virágzástól burjánzó részek közül sok holt zónává vált, ahol kevés élőlény marad életben, ezek a zónák pedig terjeszkednek. A Mexikói-öbölben például minden nyáron kialakul egy holt zóna.”

Az ilyen válságok más környezeti problémákat is okoznak. „Az éghajlatváltozás azt jelenti, hogy egységnyi foszfátszennyezésre vetítve több algavirágzást kapunk a melegebb körülmények miatt” – mondta Bryan Spears professzor, az Egyesült Királyság Midlothian-i Ökológiai és Hidrológiai Központjának munkatársa.

Kutatók szerint az emberi vizelet lehet a kémiai műtrágyák alternatívája

Mivel a műtrágya hiánya továbbra is fennáll, a peecycling – azaz az emberi vizelet újrahasznosításának folyamata – növelheti a tápanyagban gazdag növények terméshozamát.

A probléma az, hogy amikor az algák elpusztulnak, lebomlanak és metánt termelnek. Tehát a virágzás növekedése azt jelenti, hogy még több metán kerül a légkörbe – és a metán 80-szor erősebben melegíti a légkört, mint a szén-dioxid. Ez valódi aggodalomra ad okot.” Spears egy olyan csapatot vezetett, amelyben Haygarth és Johnes is helyet kapott, és amely nemrégiben készített egy jelentést, az „Our Phosphorus Future” címmel, amelyben felvázolják a közelgő válságunk megelőzéséhez szükséges intézkedéseket. Ezek közé tartozik a foszfor újrahasznosításának javítása, valamint az alacsony foszfor-lábnyomú egészséges táplálkozásra való globális átállás biztosítása is.

(forrás: TheGuardian)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:55, csütörtök | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks történelmi diadala

A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.