Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2019. Október 22. 10:09, kedd | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

A Tornyai-múzeum művészettörténésze nyitotta meg a Diákok Őszi Tárlatát

A Tornyai-múzeum művészettörténésze nyitotta meg a Diákok Őszi Tárlatát

Tizenhetedik alkalommal rendezte meg a Németh László Gimnázium, Általános Iskola a Diákok Őszi Tárlatát.

A tárlatot Tornyai János Múzeum művészettörténésze és a 66. Vásárhelyi Őszi Tárlat társkurátora, Képiró Ágnes nyitott meg.




Az idei diáktárlat különlegessége, hogy a hódmezővásárhelyi diákok mellett marosvásárhelyi tanulók is részt vettek rajta, s témájának megjelölésében,Vásárhely(ek) – közös hazánk címmel a két város építészeti értékeinek és motívumainak képzőművészeti eszközökkel való megvalósítására hívták fel a diákok figyelmét.

– A hazai képzőművészet szempontjából kiemelten fontos napon, október 18-án, a Magyar Festészet Napján nyílik meg a Diákok XVII. Őszi Tárlata – hívta fel a figyelmet megnyitójában Képiró Ágnes, a Tornyai János Múzeum művészettörténésze. Mint elmondta, hasonlóan a legrégebbi múltra visszatekintő hazai képzőművészeti seregszemléhez, a Vásárhelyi Őszi Tárlathoz, a diákok tárlatára benyújtott pályaműveket is szakértő zsűri válogatja, és javasol műveket díjazásra. Az idén mintegy kétszázötven alkotással pályáztak az általános és középiskolások, s a kiállításon való szereplés önmagában véve is elismerés – hívta fel a figyelmet Képiró Ágnes –, hiszen csak a zsűri által kiválasztott, közel 130 tanuló műve kerülhetett a földszinti és emeleti paravánokra.

A Diákok XVII. Őszi Tárlatának első díját Katona Dóra, az Eötvös József Szakgimnázium és Szakközépiskola 11. osztályos diákja vette át (felkészítője Bozsér Zsolt), a második díjat Szabó Szófia, a Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola ötödikes diákja érdemelte ki (felkészítő tanára Kakuk Tünde), míg a harmadik helyen Varjú Rozália, a Klauzál Gábor Általános Iskola nyolcadikos tanulója végzett (felkészítője Szilágyiné Szabó Mónika), míg a zsűri különdíjat ítélt Gábosi Eszternek, a Református Kollégium Marosvásárhely diákjának.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.