Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2016. Február 29. 15:59, hétfő | Helyi sport
Forrás: Török Anita sajtóreferens

A teljesítőképesség határa – Extrem Taekwondo Koreában

A teljesítőképesség határa – Extrem Taekwondo Koreában

Milyen lehet valójában eljutni szellemi és fizikai teljesítő képességünk legvégső határára és onnan is tovább folytatni?

Vajon a testünk és elménk többre is képes, mint gondolnánk? Ezekre a kérdésekre is választ kapott Máté Zsolt, a Máté Taekwondo és Hapkido Közhasznú Sportegyesület edzője, aki egy hónapos edzőtábort tölthetett el Korea egyik legismertebb és méltán híres csoportjánál a Mirme Taekwondo Csapatnál.

A küzdősportok világát igen nagy fegyelem, pontosság, erő és elhivatottság jellemzi. De mi történik, ha mindezt egy kis extrémitással fűszerezzük? Hatalmas ugrások, többszörös fordulatok és rúgások, valamint a taekwondo egy olyan, magasabb szintje mutatkozik meg, amire egy laikus csupán annyit mond – lehetetlen.

A Mirme Taekwondo Csapat, Korea és a nemzetközi „taekwondo világ” elismert extrém taekwondo csapat látta vendégül és tanított egy hónapon át Máté Zsoltot, a Máté Taekwondo és Hapkido Közhasznú Sportegyesület edzőjét.

A napi több mint hat órás edzéseken a lehető legkülönbözőbb mozdulatsorokat gyakorolták, több szélsőséges elemmel fűszerezve. Csupán csak néhány példát említve: felugrásból rúgások 3,4,5,6,7 célpontra, 540° fordulat, 540° fordulatból rúgás 2 célpontra, 540° fordulatból rúgás 3 célpontra. Igen, jól olvastuk, egy lendületvételből és talajról való elrugaszkodásból fordulunk 540 fokot és a földre érkezés előtt még igen nagy - taekwondo- s berkekben csupán robbanásnak hívott - erővel három célpontot meg is rúgunk.

A technikai órák mellett, minden nap zajlottak erőnléti edzések, ami a sport őshazájában csupán bemelegítésnek számít. Felmerülhet a kérdés mi is hajthat egy sportolót, hogy ilyen kihívások elé állítsa magát.

„Öt éves korom óta visz a családi sodrás ebben a harcművészetben. 2001-ben volt a Taekwondo Világválogatott Hódmezővásárhelyen, ott szerettem bele a csodálatos rúgásokba. Kazettás videóról gyakorolva, konyhát kipakolva igyekeztem a látottakat elsajátítani. 13 évesen - zöld övesen - rúgtam meg Magyarországon elsőként a taekwondo - sok körében azt a rúgás, amit láttam 2001-ben. 16 évesen feketeöves lettem, csak az hajtott, hajt előre, hogy egyre jobb legyek és tudásomat továbbadhassam a fiataloknak. A Mirme Csapatnál olyan gyakorlatokat láttam, ami bonyolultnál is bonyolultabb. Nálam kisebb, nagyobb, teltebb, soványabb emberek képesek megcsinálni, soha nem adtam fel.” – foglalta össze Máté Zsolt ösztönző gondolatait.

Természetesen a napi több órás kemény edzések után, egy kis pihenésre is sor került. A mester kipróbálhatta a snowboard-ot, illetve megismerhette Szöult is.
Megéri a mester „útinaplóját” is elolvasni a Máté Taekwondo és Hapkido Közhasznú Sportegyesület Facebook oldalán, ahol még több részletet tudhatunk meg az extrém taekwondo-ról és az egy hónapos edzőtáborról.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:44, péntek | Kék hírek

Halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét Aszódon találták meg

Rabszolgaként dolgoztatták és halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét április 28-án találták meg járókelők Aszódon, az ügyben négy ember ellen indult eljárás