Városlista
2022. július 1, péntek - Annamária

Hírek

2022. Június 16. 11:27, csütörtök | Helyi
Forrás: MÁV Magyar Államvasutak Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

A szobi vonalon június 15-től változik a pótlóbuszok útvonala

A szobi vonalon június 15-től változik a pótlóbuszok útvonala

Nagymaros és Zebegény között, a 12-es főúton, egy sávon már megindulhatott a közúti forgalom.

Ennek köszönhetően június 15-én, szerdán hajnaltól a pótlóbuszok már Nagymaros és Szob között a főúton közlekednek, nem kell kerülniük Kóspallag és Márianosztra felé. A pótlóbuszok a vasútvonalhoz közeli közlekedése miatt a Szob és Zebegény közötti külön pótlójáratok és a vonatpótló hajójáratok is megszűnnek szerdától.

Vonatok és pótlóbuszok

  • A vonatok a Nyugati pályaudvar és Nagymaros között az eredeti menetrendjük szerint járnak.
  • A Kismaros és Szob közötti pótlóbuszok 14-én, kedd éjszakáig még kerülő úton, Kóspallag–Márianosztra felé közlekednek. (Az utolsó ilyen járat a Kismarosra 00:43-kor érkező 2398-as számú vonat pótlóbusza.)
  • Június 15-étől a Nyugati pályaudvar és Szob közötti Z70-es és G70-es, valamint az éjszakai S70-es vonatok helyett a pótlóbuszok Nagymaroson és Szobon a vasútállomás elől indulnak, Szob alsónál a közeli Volán buszmegállóban (Szob SZTK), Zebegényben a vasúti megálló melletti ideiglenes autóbusz-megállóban állnak meg.
  • A buszok Szobról a megszokott vonatindulásokhoz képest 15 perccel korábban indulnak, illetve 15 perccel később érkeznek meg oda.
  • A közúton – főként csúcsidőben – kialakuló esetleges torlódások miatt a pótlóbuszok menetideje növekedhet.

A Szob és Fonyód közötti hétvégi Jégmadár expressz utasainak is Szob és Nagymaros között pótlóbusszal kell utazniuk, a Jégmadár expressz Nagymaros és Fonyód között az eredeti menetrendje szerint közlekedik mindkét irányban.

Hajójáratok

A zebegényi és a nagymarosi kikötők közötti vonatpótló hajók június 14-én még egész nap közlekednek. 15-én, szerdától vonatpótlás céljából már nem szállítanak utasokat az eddigi, reggeli és esti csúcsidőben induló vonatpótló hajójáratok, és megszűnik a vasúti bérletek, igazolványok és menetjegyek elfogadása is.

Nemzetközi vonatok

A vasúti pálya lezárása érinti a Szob, Párkány határállomásokon ki- és belépő nemzetközi vonatok közlekedését (Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Németország felé közlekedő Metropolitan EuroCity, Báthory EuroCity, Metropol EuroNight vonatok):​

  • A nemzetközi vonatok továbbra is a Nyugati pályaudvarról indulnak és oda is érkeznek meg, kerülő útvonalon közlekednek Rajka érintésével.
  • A kerülő útvonalon való közlekedés hosszabb menetideje miatt általában 40-80 perces késésekre lehet számítani mindkét irányban. A szerelvényforduló miatt esetenként a Nyugati pályaudvarról is késve indulnak.
  • A kerülő útvonal miatt a vonatok nem érintik Vác, Nagymaros-Visegrád, Szob, Štúrovo (Párkány), Nové Zámky (Érsekújvár) állomásokat.
  • A Szlovákia felől Rajkánál belépő, Budapestre tartó nemzetközi vonatok leszállás céljából Budapest-Kelenföld állomáson is megállnak.

Előzmény:

A múlt hét csütörtök délutáni esőzés következtében 1700 méteres szakaszon 10 ezer köbméternyi sár- és kőlavina öntötte el a vasúti pályát Nagymaros és Szob között, a Dömösi átkelésnél. A MÁV szakemberei másnap délelőtt felmérték a károkat, a MÁV FKG még pénteken éjjel megkezdte a helyreállítást. Jelenleg vágányon járó fölmunkagépekkel végzik a vágányokon és azok között a törmelék eltávolítását. Az omlások következtében keletkezett károsodások helyreállítása hosszabb időt vesz igénybe.

Várhatóan augusztus közepén indulhat meg a vonatközlekedés egy vágányon. A cél, hogy a szeptemberi iskolakezdéstől már mindkét vágányon biztosítsák a vonatforgalmat. Addig a Budapest–Szob vonal Nagymarostól északra lévő szakaszára utazók pótlóbuszokat, illetve június 14-ig vonatpótló hajókat is igénybe vehetnek.

Menetrendek és térképek:

https://www.mavcsoport.hu/mavinform/szobi-vonalon-junius-15-tol-valtozik-potlobuszok-utvonala

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 30. 17:30, csütörtök | Helyi

Idén is cirkuszjeggyel jutalmazza a kitűnő tanulókat a Fővárosi Nagycirkusz

A tanévet kitűnő eredménnyel záró általános iskolás diákoknak a Fővárosi Nagycirkusz ingyenes belépőjegyet biztosít nyári előadásai valamelyikére. A Kitűnő Tanuló Program kuponjai szeptember 18-ig válthatók be.

2022. Június 29. 10:44, szerda | Helyi

Vasúti kedvezményt ér a kitűnő bizonyítvány

A MÁV-START és a GYSEV is csatlakozott a Fővárosi Nagycirkusz akciójához, melyben a kitűnő bizonyítványú diákok cirkuszi belépőt kapnak.

2022. Június 29. 10:39, szerda | Helyi

Vonattal vagy Volánbusz-járattal a Balaton Soundra és a Balaton körül

Hétfőtől négy napig váltható kedvezményes TravelPass hetijegy

2022. Június 29. 10:27, szerda | Helyi

Díjmentes hazautazást biztosít a MÁV-START és a GYSEV a 15. Győrkőcfesztiválra utazó gyermekeknek

A MÁV-START és a GYSEV díjmentes hazautazást biztosít Győrből a 2022. július 1-3-ig tartó 15. Győrkőcfesztiválon részt vevő gyerekeknek.