Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2018. Június 04. 14:07, hétfő | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

A szeméttelepről került vissza Vásárhelyre a bicikli

A szeméttelepről került vissza Vásárhelyre a bicikli

Kerékpár-matuzsálemek a BFMK kiállításán

Több mint százéves kerékpárok is láthatóak a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ (BFMK) szombaton megnyílt,Két keréken régen s mostcímű kiállításán. Azt, hogy a veterán biciklik közül több ma is megállja a helyét akár a gáton is, bizonyította, hogy több restaurált kerékpár is részt vett a művelődési központtól Körtvélyesen át Mártélyig tartó kerékpártúrán.

Negyedik alkalommal rendezett kerékpártörténeti találkozót a BFMK, ahol a programot szervező Béres Benedek arról is szólt, hogy gyűjtőtársaival az utóbbi években már kifejezetten a hódmezővásárhelyi kerékpárokra fókuszálnak. Megkeresik a korabeli műszerészeket, családtagjaikat, leszármazottaikat, de kutatják a levéltárak anyagait is, s ha kell, padlásokon is keresik az eredeti alkatrészeket, dokumentumokat. Így a kiállításon nemcsak a Vásárhelyen épített, vagy gyártott kerékpárok láthatóak, hanem a tárlókban és a tablókon az azokat készítő mesterek dokumentumai és fényképei is megtekinthetők.

Vásárhelyen a „strapa-kerékpárnak” nevezett, robosztus kétkerekűeket kedvelték. A váltó nélküli, kontrás aggyal készült járműveknek nem ártottak a tanyavilág földútjai, amelyeken gyakran nem kevés teherrel közlekedtek az itt élők. S hogy a világítás mindig is fontos volt, bizonyítják az erre szolgáló eszközök, amelyek közül látható itt gyertyával, olajjal és karbidgázzal működő változat is, de kiállították a jellegzetes, bőrből készült szerszámos táskákat és nadrágcsipeszeket is.

Az 1910-es évekből származó kerékpárját hozta el a kiállításra Juhász István. A századelőn Vásárhelyen az aradi származású Oracsek László nemcsak forgalmazott, de készített is bicikliket. Gyakori volt, hogy műszerészek osztrák, vagy német kerékpárvázakat vásároltak, s azt szerelték fel, Oracsek azonban a vázat is maga készítette.

A kerékpárok kezdetben nagyon drágák voltak, mint ma egy luxusautó – mondta el Juhász István. Keveseknek volt biciklije, nagy becsben tartották a kétkerekűeket, s ha a családhoz egy kerékpár került, azt több generáción keresztül használták.
A kiállított bicikli sorsa kishíján megpecsételődött. Az egyik gyűjtő rendszeresen felkeresi a hulladéktelepeket, hogy régi kerékpárokat leljen és egy ilyen látogatáson Oracsek mester biciklijét az utolsó pillanatban, a méhtelepi markoló szorításában fedezte fel, s mentette meg az utókornak. Juhász István egy szentesi gyűjtőnél akadt rá a biciklire, s cserélte el egy másik veterán kerékpárra, így került haza a kétkerekű.

A Bessenyei Ferenc Művelődési Központ elől tíz órakor indultak túrázók, közösen a veterán biciklisek és a mai kor drótszamár-lovagjai, akik a Bodzási úton tekertek Körtvélyesre, ahol az egykori csendőr-laktanyában a tulajdonos, Sonkoly Ágnes lilahagymás zsíros kenyérrel és bodzaszörppel fogadta a túrázókat, akik korabeli csendőrruhát magukra öltve szelfizhettek, majd továbbindultak a töltésen Mártély irányába.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 28. 08:58, vasárnap | Sport

Női kézilabda BL - Egygólos hátrányban a Ferencváros a negyeddöntőben

A legutóbb ezüstérmes Ferencváros házigazdaként 26-25-re kikapott az elmúlt kiírásban negyedik helyezett dán Esbjergtől a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, szombaton.