Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2011. Október 23. 07:45, vasárnap | Belföld
Forrás: OrintPress

A popzene hatására isznak a tinik?

A popzene hatására isznak a tinik?

A kutatók szerint a tizenévesek alkoholfogyasztási szokásait nagy részben befolyásolják a popslágerek is.

Sok szövegében ugyanis az alkoholos italok márkaneveit összekötik a luxussal, a szórakozással, ami imponál a fiataloknak, így ha kimenőt kapnak otthonról, azonnal ezeket a termékeket keresik majd.

A kutatások szerint a leggyakrabban a rap, R'n'B és hiphop számokban hallhatóak a különféle, trendinek tartott alkoholos termékek márkanevei. Márpedig ezekben a videoklipekben sokszor a luxus, a buli áll a középpontban, így a fiatalok fejében az alkohol és az áhított életmód összekapcsolódik - írja az Addiction.

A szakemberek pontosan elemeztek 793 olyan slágert, amelyek 2005 és 2007 között voltak divatosak. Az elemzés közben figyeltek fel arra, hogy ezeknek a daloknak a 25 százalékában konkrét alkohol márkanevek hallhatóak - ez pedig nagy befolyással van a tinik fogyasztási szokásaira.

A szakértők szerint mivel ezeket a divatos slágereket a kamaszok gyakran hallgatják, így egyfajta reklámként működnek, és hozzájárulhatnak ahhoz, hogy ezek a gyerekek a megengedettnél jóval korábban italozni kezdjenek. Az italgyártókat azonban nem okolják, hiszen ezek a burkolt reklámok az esetek túlnyomó többségében a gyártók tudta nélkül kerülnek be a szövegekbe.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 07:45, szerda | Belföld

OH: nem volt hibás a matematikaérettségi feladatlapja

Nem tartalmazott hibát a matematikaérettségi feladatlapja - tájékoztatta az Oktatási Hivatal (OH) kedden az MTI-t.

2024. Május 08. 07:42, szerda | Belföld

Útinform: forgalomkorlátozások lesznek a Tour de Hongrie kerékpáros körverseny miatt

Forgalomkorlátozásokra kell számítani a Tour de Hongrie kerékpáros körverseny miatt, amely szerdán 12.50 órakor Karcagról indul, és az első napon Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyét érinti

2024. Május 08. 07:41, szerda | Belföld

Hamarosan indul a területvédelmi tartalékosok toborzása!

A területvédelmi tartalékos rendszer keretét teljessé tettük, a következő feladatunk az építkezés, nemsokára nagyszabású toborzásba kezdünk

2024. Május 08. 06:00, szerda | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: akik a NATO-t háborúba akarják vonni, azok világháborút akarnak kirobbantani

Akik a NATO-t háborúba akarják vonni, azok világháborút akarnak kirobbantani - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter kedden Budapesten, a Magyar Atlanti Tanács (MAT) konferenciáján.