Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Január 27. 09:40, hétfő | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

A múzeumigazgató, a néprajzkutató, a színész, a művészek barátja

A múzeumigazgató, a néprajzkutató, a színész, a művészek barátja

Kiss Lajos ma a vásárhelyiek identitásának része

A magyar kultúra napján Múzeumőr címmel nyílt meg a Tornyai János Múzeumban a közgyűjtemény első vezetőjének emléket állító kiállítás. A tárlat bemutatja vásárhelyi és a nyíregyházi múzeumok néprajzi gyűjteményét megalapító szakember sokoldalúságát is.

– Kiss Lajos, a magyar népismeret egyik legnagyobb és legeredetibb-szavú mestere és tanítója, Vásárhely fia nem tartozott semmiféle iskolához, irányzathoz, tudjuk, hogy hangja, szemléletmódja utánozhatatlan és ismételhetetlen – idézte Bálint Sándor néprajztudós 1965-ben, Kiss Lajos nekrológjában megfogalmazott gondolatait Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója. A közgyűjtemény első vezetőjének, szervezőjének és a néprajzi gyűjtemény első rendszerezőjének életéről és tevékenységéről tavaly nyitottak meg tárlatot a nyíregyházi Jósa András Múzeum munkatársai, amely kiállítást adaptálta és egészítette ki a vásárhelyi múzeum és a levéltár anyagaival Terendi Viktória néprajzkutató és Bernátsky Ferenc helytörténész. A múzeumigazgató hozzátette: a magyar kultúra napján Vásárhely kulturális örökségének egy fontos szerepét ismerheti meg a közönség.

Kiss Lajos személye mást jelent Vásárhelynek, mint Nyíregyházának – e gondolat mentén dolgozta át az eredeti kiállítást a most megnyílt tárlat két kurátora. Erről szólt megnyitójában Nagy Vera néprajzkutató, a vásárhelyi közgyűjtemény korábbi vezetője. Bár a vásárhelyi közgyűjtemény megalapításának ötlete Tornyaitól származik, a múzeum törzsanyagát jelentő, hatezer darabot számláló néprajzi anyagot Kiss Lajos gyűjtötte össze és rendszerezte. E munkát nyolc éven át végezte, jórészt anyagi juttatás nélkül, s itt vetette papírra – a számára később szakmai sikereket eredményező –, a népi életet és a fazekasok tevékenységét hitelesen bemutató leírásait.


Kiss Lajos a megélhetés nehézségei miatt fogadta el a nyíregyházi múzeum segédőri állásajánlatát, ahol amellett, hogy megalapozta a város néprajzi gyűjteményét, a régészeti munkákban is elmélyedt, emellett többször intézkedett, hogy a nyírségi közgyűjtemény vásároljon képeket és műtárgyakat a vásárhelyi festőművésztől, Tornyai Jánostól is.


A tárlat a komoly munkát végző néprajzkutató mellett Kiss Lajos másik arcát is a látogatók elé tárja, a színészt, a művészek barátját, aki a pályája elején szerzett színészi ismereteit és gyakorlatát néprajzi munkája során is hasznosította, egyrészt a jellemleírásaihoz végzett megfigyeléseiben segítette e tudás, másrészt a vásárhelyi olvasókörökben a néprajzi gyűjtést szorgalmazó előadásait humoros szavalatokkal, tréfás jelenetekkel tette népszerűbbé, ezzel is segítve a múzeum anyagának gyarapodását. Kiss Lajos munkásságát igazán időskorában ismerték el, megkapta a történelemtudományok doktora címet, s az elsők között, 1948-ban a Kossuth-díjat. Kiss Lajos ma a vásárhelyiek identitásának része, mint az elsőként általa dokumentált vásárhelyi kerámia, vagy a szőrhímzés – fogalmazott Nagy Vera.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.