Városlista
2021. április 13, kedd - Ida

Hírek

2021. Április 07. 12:07, szerda | Helyi
Forrás: MÁV Magyar Államvasutak Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

A MÁV intézkedései a Francia úton felgyülemlett illegális hulladék felszámolására

A MÁV intézkedései a Francia úton felgyülemlett illegális hulladék felszámolására

A MÁV területeit érintő illegális szemétlerakás szempontjából a Budapest XIV. kerület Francia út országosan az egyik legfertőzöttebb helyszín.

A felhalmozott hulladék elszállítása jelentős anyagi terheket ró a vasúttársaságra, amely egyéb, fejlesztendő területektől vonja el a forrást. A Francia út környékén újra és újra megjelenő, nagy mennyiségű illegális szemétlerakás kiemelt vasútbiztonsági kockázatot is jelent.

A MÁV Zrt. a területről 2016 óta 307 tonna hulladékot szállított el. A szemetet az esetek többségében az ott álló garázsok tövében helyezik el. 2020 őszétől a Tisztítsuk meg az országot! program keretében további körülbelül 98 m3 hulladékot távolított el a MÁV, és 2021. márciusig újabb közel 107 m3 szemét összegyűjtéséről és elszállításáról gondoskodott a vállalat. A területen elvégzett hulladék-elszállítások kiadásai 2020 szeptembere óta megközelítik a 9 millió forintot.

A vasúttársaság elkötelezett abban, hogy felszámolja a hosszú évek óta fennálló, tarthatatlan helyzetet a közbiztonság, a környezet tisztaságának biztosítása, és az ott élők életminőségének hosszú távú javítása érdekében. Erre való tekintettel a MÁV tavaly a Francia úti garázsokkal érintett valamennyi területbérleti szerződést felmondta. Amennyiben a bérlők a garázs elbontására való felszólításnak nem tesznek eleget, a MÁV Zrt. peres úton rendezi ezeket az ügyeket. A Francia úton kialakult helyzet baleset- és életveszélyes. A felhalmozott hulladék könnyen tüzet is okozhat, amelyre több alkalommal volt már példa.

A XIV. kerületi Önkormányzattal 2020 nyarán tárgyalások indultak az együttműködés lehetséges formáiról. A későbbi terület-hasznosításhoz elengedhetetlen az önkormányzattal történő további egyeztetés, közös használati és fenntartási megoldások kialakítása más önkormányzatokhoz is hasonlóan, annak figyelembe vételével, hogy a terület nagyobb része vasúti védőtávolságon belül található, így azt használatba nem adhatja a vasúttársaság.

Az illegális hulladéklerakás hosszú távú, hatékony megakadályozása érdekében a MÁV nyitott a Zuglói Önkormányzati Rendészettel kötött rendészeti együttműködési megállapodásban meghatározott felhatalmazás kiterjesztésére valamennyi szennyezéssel érintett kerületi MÁV vagyonkezelésű – közterületekkel határos – területre és elvégzendő rendészeti feladatra

Ezek érdekelhetnek még

2021. Április 13. 15:47, kedd | Helyi

Bohócdoktorok finomságokkal segítik covid osztályokon küzdőket

A lelkes bohócdoktor csapat élelemmel, fertőtlenítőszerekkel, nassolnivalókkal megtömött csomagokat juttatnak a covid frontvonalon életünk megmentéséért küzdő egészségügyis hősöknek.

2021. Április 09. 11:41, péntek | Helyi

Az áprilisi menetrendmódosítással új dunántúli összeköttetések és a hazai turizmus fellendülését segítő újdonságok is érkeznek

A tavaly decemberben hatályba lépő menetrend számos fejlesztést hozott mintegy harminc vasútvonalon.

2021. Április 07. 12:03, szerda | Helyi

A klímaváltozás zöld ügyből üzleti rizikóvá vált

Ma már nem kérdés a világ vezető vállalatai számára, hogy a klímakatasztrófa elkerülése az egyik legfontosabb cél, mivel egyszerre veszélyezteti az ökoszisztémát és a jelenlegi gazdasági, társadalmi stabilitást.

2021. Április 07. 11:54, szerda | Helyi

2,5 millió beoltott, az újraindítás első lépései

Magyarország változatlanul az európai élmezőnyben van a beoltottság terén.