Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. Január 23. 09:49, hétfő | Helyi
Forrás: Dósa Eszter őrmester

A Magyar Kultúra napja

A Magyar Kultúra napja

Zenével, kiállítással és előadással is készültek a kultúra napja alkalmából az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében. A Zrínyi Miklós laktanya könyvtára adott otthont az ünnepségnek.

Bátor Ferenc alezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár megbízott törzsfőnökhelyettese köszöntötte az összegyűlt állományt, majd a Hódmezővásárhely Helyőrségi Zenekar klarinét kvintettjének előadásában a vendégek Weiner Leo Divertimentójából hallhattak részleteket.

„A Magyar Kultúra Napját 1989. január 22-én ünnepeltük először hazánkban annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc akkor fejezte be a Himnusz megírását.” – kezdte a megnyitót Kissné Urgyán Mária, a Zrínyi Miklós Laktanya könyvtárosa.

2017-ben kultúránk sokszínű világából az alkotó embert és történelmünk egy szeletét mutatjuk be, hiszen hagyományaink képezik mindennek az alapját mondta Kissné, aki Sebő Ferenc megállapítását idézte: „A hagyományt nem ápolni kell, hiszen nem beteg, nem őrizni kell, mert nem rab. Hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket.”

A következő hetekben Kovács Gergely festőművész, nyugállományú katona kiállításának ad otthont a könyvtár, így a Magyar Kultúra Napja ünnepsége egyben kiállítás megnyitó is volt a résztvevő közönség számára. Sidló Kitti főelőadó tartott előadást a festőművész életútjáról, akit fia képviselt a helyszínen. Kovács Zoltán őrnagy, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár jogász főtisztje elmondta, hogy minden festményhez tud egy személyes történetet kötni Erdélyben töltött gyermekkorából, amely helyszíneket a festmények elevenítik meg. Az előadás után néhány képet és az azokhoz kapcsolódó történetet be is mutatott az ott maradó érdeklődőknek.

Az ünnepség Nagy Ákos zászlós, lovasíjász előadásával zárult „Hun örökségünk, harci kultúránk, a lovas hadviselés” címmel. Nagy zászlós az előadása során főként tizenöt éves gyakorlati tapasztalata útján megszerzett információkat osztott meg hallgatóságával. Az érdeklődők főként lovas harci bemutatókon, előadásokon ismerhetik meg a mára elfeledett, egykoron rettegett harci technikát.

Az előadáson hallható volt, hogy mitől volt sikeres a lovasíjász fegyvernem. Nagy Ákos alaposan ismertette a harci lovak jellemzőit, és azokat az eszközöket, fegyvereket, melyeket a hunok által ismert meg a világ. Szavait idézve: „Be kell mutatni azt, amire méltán lehetünk büszkék. Lovas múltunk és az ezen alapuló harci kultúránk mindenképpen ilyen gyöngyszem!”.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Sport

A végén fordított a Fradi, döntőbe jutott a Magyar Kupában

A már bajnok Ferencváros jutott másodikként a labdarúgó MOL Magyar Kupa fináléjába, mivel szerdán hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a másodosztályban éllovas Nyíregyházát, Balmazújvárosban.

2024. Április 25. 08:02, csütörtök | Sport

Második helyen zárt Benyó Máté Nyirádon

A szezonnyitó máriapócsi győzelem után Nyirádon a második helyet szerezte meg a Korda Racing csapatában versenyző Benyó Máté, Kovács Sámuel a dobogó legfelső fokára állhatott.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.