Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2016. Március 04. 17:51, péntek | Helyi
Forrás: Szöveg és fotó: Búz Csaba hadnagy

A magyar katonák felkészültek a várható feladatokra

A magyar katonák felkészültek a várható feladatokra

A Koszovóban tartózkodó MH KFOR Kontingens 14. váltás Delta századának a megmérettetésére is sor került február végén.

Többségében az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonáiból álló magyar század a keleti Nemzetközi Harccsoport részeként járőrözési, táborvédelmi és tömegkezelési feladatok ellátásában vesz részt.

A teljes műveleti készenlétet (Full Operational Capability - FOC) egy komplex tömegkezelési gyakorlat bemutatása után érték el a magyar katonák. A KFOR kontingens Charlie százada már két héttel ezelőtt sikeresen teljesítette ezt a gyakorlatot.


„Az amerikai vezetés az elődeink teljesítményét figyelembe véve lehetőséget biztosított arra, hogy a tervezési folyamatokban a század vezetése is részt vegyen. A három részből álló dinamikus végrehajtás először a műszaki alegységgel való nehéz akadályon történő átjutásból, egy térkiürítésből és végül könnygázzal való tömegoszlatási fázisból állt.” - mondta T. Péter százados,a Delta század parancsnoka.

A gyakorlaton, az úton való szabad előrehaladást az ukrán műszaki alegység biztosította, akikkel a feladatok ellátása közben a magyar századnak együtt kell majd működnie. Az ellenerő szerepét a német kontingens tagjai alkották.

A látványos bemutató végén William Gray alezredes, a keleti Nemzetközi Harccsoport előretolt vezetési pontjának parancsnoka elmondta: a gyakorlat bebizonyította, hogy a magyar katonák készen állnak bármilyen feladat ellátására, és képesek reagálni az összes rájuk váró eseményre. „Ma egy kimagasló gyakorlatot láthattunk.” – fogalmazott az alezredes.

A sikeres zárógyakorlatot követően mindkét magyar század bevethető a műveleti feladatokra.

A KFOR (Kosovo Forces) a NATO parancsnoksága alatt álló nemzetközi békefenntartó erő, amiben Magyarország a NATO-hoz történt csatlakozása, vagyis 1999 óta vesz részt. A KFOR erők alapvető feladata a biztonság és a rend fenntartása Koszovóban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 08:35, szombat | Sport

Férfi divízió I/A-vb - Hosszabbításban győzelem az olaszok ellen, szombaton dől el a feljutás

A magyar férfi jégkorong-válogatott hosszabbítás után 3-2-re legyőzte a házigazda olasz csapatot pénteken a bolzanói divízió I/A-világbajnokság negyedik fordulójában.

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben