Városlista
2024. május 25, szombat - Orbán

Hírek

2024. Január 26. 07:04, péntek | Bulvár
Forrás: MTI

A körözött szicíliai maffiavezért nem ismerték fel egy közúti ellenőrzésen

A körözött szicíliai maffiavezért nem ismerték fel egy közúti ellenőrzésen

A harminc évig körözött Matteo Messina Denarót, a Cosa Nostra szicíliai bűnszervezet vezetőjét 2017-ben egy közúti ellenőrzésen megállították, de az őt igazoló rendőrök nem ismerték fel

- hozta nyilvánosságra Maurizio de Lucia államügyész csütörtökön, amikor a tavaly januárban elfogott "keresztapa" életének részleteiről beszélt.

Matteo Messina Denaro 1993 óta vezette a legveszélyesebbnek tartott bűnözők olaszországi körözési listáit.

Keresték őt az egész országban és külföldön is, de mint kiderült, bujkálásának évtizedei alatt nem távolodott el sokszor a szicíliai Trapani térségéből.

Mindez tavaly január közepén végrehajtott letartóztatása után derült ki, amikor rejtekhelyein megtalálták azokat a hamis személyi igazolványokat, amelyekkel egyebek között jogosítványhoz jutott. Az egyik álnévvel ellátott igazolvány a csendőrség nyilvántartásában is szerepelt, mivel 2017-ben egy közúti ellenőrzés során igazolták tulajdonosát.

Az eset Trapani külvárosi utcáin történt. A járművet vezető Matteo Messina Denaro a hamis igazolványt adta át a csendőröknek, akik nem ismerték fel. Valószínűleg azért, mivel nem volt ismert az arca: a hatóságok Matteo Messina Denarót egyetlen fiatalkori fényképe alapján ismerték, az idősödő maffiavezér vonásait a hatóságok fantomkép alapján próbálták elképzelni.

Matteo Messina Denarót végül tavaly január 16-án sikerült elfogni Palermo egyik magánklinikájának bejáratánál. A hatóságok ugyanis úgy értesültek, hogy rákos megbetegedéssel kezelik, így ellenőrzés alatt tartották a terápiás központokat.

Elfogása pillanatában a csendőrök azt kérdezték tőle, Andrea Bonafedének hívják-e. A Corleone-klán vezetője, aki megértette, hogy elérkezett a letartóztatása, úgy válaszolt: "nem, Matteo Messina Denaro vagyok".

A súlyos beteg Matteo Messina Denaro tavaly szeptember 25-én meghalt L'Aquila börtönkórházában.

Maurizio de Lucia ügyész évtizedeken át vezette a "keresztapát" üldöző nyomozócsoportot. Egy iskolában diákoknak beszélt a maffiaellenes hatóságok munkájáról - a látogatásról a SkyTG24 hírtelevízió számolt be.

Matteo Messina Denaro harminc évig tudott rejtőzködni rokonai, emberei, megvesztegetett és megfélemlített kapcsolatai révén - hangoztatta az ügyész. Hozzátette, hogy Messina Denaro halála ellenére a munka tovább folytatódik: fel akarják fedni, hogyan épült fel a maffiafőnök birodalma, és hol bújtatta el a szervezet vagyonát.

Címkék: maffia, szicília

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:08, szombat | Bulvár

Tökmag sorbet lett az év fagylaltja

Idén a balatonfüredi Kis Bergmann Cukrászda Tökmag sorbet pirosbogyós gyümölcsökkel elnevezésű alkotása lett az év fagylaltja - közölte a Magyar Cukrász Ipartestület pénteken az MTI-vel.

2024. Május 24. 13:18, péntek | Bulvár

Elpusztult a világ leghíresebb mémkutyája, Kaboszu

Tizennyolc éves korában elpusztult Kaboszu, az a siba inu fajtájú kutya, aki a népszerű doge-mémet és a hasonló nevű kriptovalutát is inspirálta - jelentette a Sky News hírportál pénteken.

2024. Május 23. 15:24, csütörtök | Bulvár

A világ biztosítói 6200 milliárd eurós díjbevételt értek el tavaly

A világ biztosítói 6200 milliárd eurós díjbevételt értek el tavaly, ami az elmúlt három év alatt 21,5 százalékos növekedés - közölte az Allianz biztosító legfrissebb globális jelentése az MTI-vel csütörtökön.

2024. Május 16. 07:53, csütörtök | Bulvár

Rádióhullámokkal működő fegyverrendszert fejleszt a brit kormány

Rádióhullámokkal működő védelmi fegyverrendszer fejlesztéséről számolt be csütörtökön a brit kormány.