Városlista
2024. május 27, hétfő - Hella

Hírek

2020. Szeptember 08. 09:52, kedd | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

A kerámia, mint közösségformáló anyag

A kerámia, mint közösségformáló anyag

Amatőr alkotók munkáit állították ki a Nemzetközi Kerámia Központban

Galyasi Miklós (1903-1974) kiállítás-címadó gondolatát felidézve, ha az emberiség nemesi levele a kerámia, Pannonhalmi Zsuzsa kerámiaközpontja az itt alkotók és ide látogatók nemes, nemesi otthona. – mondta Képiró Ágnes, a Tornyai János Múzeum művészettörténésze a Nemzetközi Kerámia Központban, az immár nagykorúvá érett stúdiófoglalkozások alkotásaiból elmúlt héten nyílt kiállítás megnyitóján. A Galyasi Miklós egykori múzeumigazgató gondolatai mentén szerveződött tárlaton egy gyerekekből, aktív korú felnőttekből és nyugdíjasokból álló alkotóközösség munkáit gyűjtötte csokorba Pannonhalmi Zsuzsa kerámiaművész, az alkotóház vezetője.

A Ferenczy Noémi-díjas kerámiaművész, érdemes művész irányításával immár 18 éve zajlanak azon foglalkozások, amelyeket szerda délutánonként és nyaranta rendeznek Hódmezővásárhelyen, a Nemzetközi Kerámia Központban. A Nagy Sándor utcai iparművészeti centrum ugyanis nemcsak a professzionális alkotóművészek otthona, hanem a szabad alkotás élményét „magába szívó” műkedvelőké is. Az első nyári kurzuson hetvenen is együtt alkottak, jelenleg egy szerényebb, féltucatnyi lelkes fiatalból és idősebb alkotóból álló csoport keze nyomán formálódnak művekké a hagyományos agyag, a speciális massza vagy a porcelán.

Az októberig megtekinthető válogatáson szerepelnek alsó tagozatos diákok első próbálkozásai, akiknek fantasztikus képi és képzeletvilága világa a felnőttek számára is példaként állhat, vagy inspirációs forrásul szolgálhat – emelte ki Pannonhalmi Zsuzsa. A kiállított művek között az idősebb, művészi előképzettséggel is rendelkező alkotók munkái a gondolkodás menetét, az elvonatkoztatást és a technikai megoldások sokféleségét tükrözik.

Fotó: Gál István, Nemzetközi Kerámia Központ

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 26. 09:06, vasárnap | Kék hírek

Főügyészség: szülei után egy rendőrt is meg akart ölni a pénteken elfogott férfi

Elfogásakor a vele szemben intézkedő rendőrt is meg akarta ölni az a férfi, aki május 24-dikét megelőző napokban megölte idős szüleit Budapesten, IV. kerületi lakásukban

2024. Május 26. 09:05, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 21. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 26. 09:03, vasárnap | Külföld

Az Egyesült Államok visszafogottságra kérte Kínát a Tajvan közelében indított hadgyakorlat kapcsán

Az Egyesült Államok a Tajvan közelében indított hadgyakorlatának korlátozására sürgette a kínai haderőt szombaton, amely a katonai műveleteket az új tajvani elnök beiktatását követően indította.