Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Június 25. 15:53, hétfő | Helyi
Forrás: Somogyi Lili ǀ BUZZWORD Strategies

A karrierváltás sikere programozóként garantált

A karrierváltás sikere programozóként garantált

Végzős tanulói fizetését elemezte a Codecool programozóiskola

Nem csillapodik a kereslet a megfelelően képzett junior programozók iránt a Codecool saját tapasztalatai szerint. Az eddig álláshoz juttatott kétszáz Codecool tanuló kezdőfizetésének elemzéséből úgy tűnik, hogy kielégíthetetlen a munkaadói oldal felvevőképessége. Még a tavaly végzettekénél is jobb fizetési feltételekkel helyezkedtek el a legutóbb kifutott végzős diákjai.

2015 óta működik és 2016 végén bocsátotta a munkaerőpiacra első tanulóit a Codecool programozóiskola. Idővel mind a tanulók, mind a munkaadók részéről megerősödött a bizalom a 12+6 hónapos képzés iránt. „Ma már nem telik el egész három hónap és egy végzős kurzust teljeskörűen képesek vagyunk állásba helyezni” – mondja Boda József, a Codecool alapító-ügyvezetője.

Nem is akármilyen feltételekkel! Az eddig végzett kétszáz tanuló fizetési adatai szerint a 2017-ben végzettek átlagosan 370 és 430 ezer forintos bruttó havi fizetéssel kezdhették meg új pályájukat, ugyanakkor a 2018-as fizetések már javarészt a 400-450 ezer forintos sávban mozognak. Mindkét évben akadt ugyanakkor 500 ezres álomfizetés is. A lista alján 380 ezres bruttó kezdőfizetéssel kellett „kibékülnie” egy hallgatónak.

„Szerencsére nem arról van szó, hogy a „kevés fóka” miatt bérspirál alakult volna ki a szektorban, mint mondjuk a balatoni vendéglátóiparban vagy az aneszteziológusok körében” – mondja Boda József. „A munkaadók fél évig tesztelhetik irodai környezetben a tanulóinkat a 12+6 hónapos képzés második szakaszában, így megbizonyosodhatnak arról, hogy tényleg mennyit is ér nekik egy új munkatárs. Ennek tudatában ajánlják ezeket a kecsegtető béreket.”

A programozóiskola a tervek szerint mostantól negyedévente közzéteszi a bérszínvonal alakulását jelző Junior Fejlesztői Fizetési Indexét. Általában az a vélekedés, hogy karriert váltani komoly áldozatokkal jár, és kockázatos a kimenetele. A Codecool adatai viszont azt mutatják, hogy az informatikában ez egyáltalán nincs így: garantált az elhelyezkedés, jóval a magyar átlagbéreket meghaladó mértékű kezdő fizetéssel, és az csupán a kérdés, hogy onnan miként fejlődik tovább az illető. „A stabil szakmai alapok átadása mellett ezért hangsúlyos nálunk az iparágban elengedhetetlen önfejlesztés képességének megtanítása is. Innentől a hallgatón múlik, hogy a következő években milyen gyorsan jut szenior szintre tudásban és anyagiakban” mondja Boda József.

Codecool

A magyar magántőkéből alapított Codecool Kft. fő küldetése, hogy pótolja az informatikai ipar jelenlegi és jövőbeni szakemberhiányát, egyedülálló, gyakorlatorientált képzési programján keresztül. A 12 elméleti plusz 6 gyakorlati hónapra kiterjedő intenzív programozó kurzusokkal jelen vannak Budapesten, Miskolcon, Krakkóban és Varsóban, később pedig az Európai Unió más városaiban. A gyakorló mentorok segítségével megvalósított, korszerű és azonnal hasznosítható tudást nyújtó oktatási program az elhelyezkedésre is garanciát vállal: a tandíj az elvégzett tanfolyam révén szerzett munkahelyi bérből fizetendő.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Sport

A végén fordított a Fradi, döntőbe jutott a Magyar Kupában

A már bajnok Ferencváros jutott másodikként a labdarúgó MOL Magyar Kupa fináléjába, mivel szerdán hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a másodosztályban éllovas Nyíregyházát, Balmazújvárosban.

2024. Április 25. 08:02, csütörtök | Sport

Második helyen zárt Benyó Máté Nyirádon

A szezonnyitó máriapócsi győzelem után Nyirádon a második helyet szerezte meg a Korda Racing csapatában versenyző Benyó Máté, Kovács Sámuel a dobogó legfelső fokára állhatott.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.