Városlista
2024. május 25, szombat - Orbán

Hírek

2021. Július 14. 13:26, szerda | Helyi
Forrás: Elek András igazgatási ügyintéző

A Kalmár rostagyárhoz kapcsolódó gyűjtést hirdet a Tornyai-múzeum

A Kalmár rostagyárhoz kapcsolódó gyűjtést hirdet a Tornyai-múzeum

Kalmár Zsigmond (1860-1941) emlékezete címmel rendez ősszel kiállítást a Tornyai János Múzeum, a híres vásárhelyi rostagyáros és közéleti személyiség előtt tisztelegve.

A közgyűjtemény fotókat, dokumentumokat és tárgyi emlékeket vár a lakosságtól a Kalmár rostagyárról.

A Tornyai János Múzeum 2021 őszén kiállítással emlékezik a 80 évvel ezelőtt elhunyt Kalmár Zsigmond rostagyárosra, aki nemcsak világhírű találmányával írta be a nevét Hódmezővásárhely történetébe, hanem filantrópként is. A szegény sorsú iparosok és családtagjai támogatása mellett, a saját költségén bevezettette a kútvölgyi szanatóriumba a villanyvilágítást, kiburkoltatta a Simonyi utcát, valamint harangot adományozott a susáni templomnak.

A hódmezővásárhelyi közgyűjtemény Kalmár Zsigmondhoz és rostagyárához kötődő dokumentumokat és fényképeket, illetve a gyár termékeit keresi a tárlatra; a gyűjtési felhívásra jelentkezni a múzeum központi elérhetőségein, a +36 62242224-es telefonszámon vagy a tjm@tjm.hu e-mail címen lehet.

Fotó: Plohn József - 1000 rosta egy sorban
Vasúti szállításhoz felsorakoztatott Kalmár-rosták a mai Bajcsy-Zsilinszky és Szeremlei utcákon, 1906 körül
Forrás: Tornyai János Múzeum

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 25. 08:16, szombat | Életmód

Két magyar Trófea-díj a világ egyik legnagyobb borversenyén

Két magyar bor, a somlói Tornai Pincészet 2017-es Top Selection Grófi Hárslevelűje és a Royal Tokaji 2018-as 6 puttonyos Tokaji Aszúja is elnyerte idén a legmagasabb elismerést, a Trófea-díjat a londoni International Wine Challenge-en.

2024. Május 25. 08:14, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: haderőt kell építenünk, mert enélkül nem tudjuk garantálni a magyar emberek békéjét és biztonságát

Nem tekinthetjük sajnos azt a forgatókönyvet sem kizártnak, hogy ismét a fegyvereké lehet szó Európában. Ennek az elkerüléséhez erőre van szükségünk

2024. Május 25. 08:13, szombat | Külföld

Putyin: Zelenszkij legitimitása megszűnt

Megszűnt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legitimitása, a kérdés az, hogy kivel kell tárgyalásokat folytatni Ukrajnában - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő Minszkben.