Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2021. Július 14. 13:26, szerda | Helyi
Forrás: Elek András igazgatási ügyintéző

A Kalmár rostagyárhoz kapcsolódó gyűjtést hirdet a Tornyai-múzeum

A Kalmár rostagyárhoz kapcsolódó gyűjtést hirdet a Tornyai-múzeum

Kalmár Zsigmond (1860-1941) emlékezete címmel rendez ősszel kiállítást a Tornyai János Múzeum, a híres vásárhelyi rostagyáros és közéleti személyiség előtt tisztelegve.

A közgyűjtemény fotókat, dokumentumokat és tárgyi emlékeket vár a lakosságtól a Kalmár rostagyárról.

A Tornyai János Múzeum 2021 őszén kiállítással emlékezik a 80 évvel ezelőtt elhunyt Kalmár Zsigmond rostagyárosra, aki nemcsak világhírű találmányával írta be a nevét Hódmezővásárhely történetébe, hanem filantrópként is. A szegény sorsú iparosok és családtagjai támogatása mellett, a saját költségén bevezettette a kútvölgyi szanatóriumba a villanyvilágítást, kiburkoltatta a Simonyi utcát, valamint harangot adományozott a susáni templomnak.

A hódmezővásárhelyi közgyűjtemény Kalmár Zsigmondhoz és rostagyárához kötődő dokumentumokat és fényképeket, illetve a gyár termékeit keresi a tárlatra; a gyűjtési felhívásra jelentkezni a múzeum központi elérhetőségein, a +36 62242224-es telefonszámon vagy a tjm@tjm.hu e-mail címen lehet.

Fotó: Plohn József - 1000 rosta egy sorban
Vasúti szállításhoz felsorakoztatott Kalmár-rosták a mai Bajcsy-Zsilinszky és Szeremlei utcákon, 1906 körül
Forrás: Tornyai János Múzeum

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.