Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Január 19. 18:03, kedd | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

A járványhelyzetben sem változott a nukleáris biztonság szintje

A járványhelyzetben sem változott a nukleáris biztonság szintje

A járványhelyzetben sem változott 2020-ban a nukleáris biztonság szintje - közölte kedden az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) az évindító elektronikus sajtótájékoztatóján közzétett sajtóanyagban.

Rámutattak arra, hogy a 2020-as év a nukleáris terület számára is számos kihívást jelentett. Egyebek közt nyomon követték a nukleáris létesítményekhez és a radioaktívhulladék-tárolókhoz kapcsolódó járványhelyzeti intézkedési terveket, folyamatosan ellenőrizték a létesítményeket, az engedélyesek egyedi járványügyi szabályait is.

Hangsúlyozzák, az atomenergia felhasználása az elmúlt év során biztonságosan és védetten zajlott. Az OAH az év során folyamatosan felügyelte a nukleáris és a radioaktívhulladék-tároló létesítményeket, valamint az atomenergia egyéb alkalmazását. A lakosság és a munkavállalók sugárterhelése nem lépte túl a korlátokat sem a nukleáris létesítmények, sem az egyéb alkalmazások esetében.

Felidézik, hogy a 2019. évi adatokhoz képest a Paksi Atomerőmű nukleáris biztonsági jelentésköteles eseményeinek száma 10-ről 19-re nőtt. A változás jellemzően elektromos meghibásodásokra vezethető vissza. Az események során a nukleáris biztonság nem volt veszélyeztetve, az események a hétfokozatú Nemzetközi Nukleáris Esemény Skálán (INES) a legalacsonyabb, skála alatti nulla besorolást kapták.

Kitérnek arra is, hogy tavaly kiemelkedő feladat volt a Paksi Atomerőmű új típusú fűtőelem-tesztkazettáinak engedélyezése. A Paksi Atomerőmű 18 darab, új típusú, víz-urán arányra optimalizált úgynevezett SLIM-üzemanyag tesztelését kezdte meg. Ez az új üzemanyagtípus a jelenlegihez képest vékonyabb pálcaburkolattal és furat nélküli pasztillákkal gazdaságosabb üzemanyag-felhasználást tesz lehetővé. Az üzemeltetés pozitív tapasztalatai alapján kerülhet majd sor a kazetták általános alkalmazásának engedélyezésére.

Beszámolnak arról is, hogy az OAH tavaly kiadta a Radioaktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Kft. számára a kiégett kazetták átmeneti tárolója (KKÁT) új üzemeltetési engedélyét a Paksi Atomerőmű új típusú üzemanyagának kezelhetőségéhez, továbbá a Budapesti Kutatóreaktor többéves üzemeltetéshez elegendő orosz üzemanyag-beszerzése a hivatal felügyelete mellett zajlott.

A tájékoztatás szerint az idén a létesítési engedélyezés eljárás áll a hivatali munka fókuszában. A Paks II. Atomerőmű Zrt. 2020. június 30-án nyújtotta be az atomenergia hivatalhoz az új atomerőművi blokkok létesítésiengedély-kérelmét. Ennek elbírálása a hivatal fennállásának legnagyobb volumenű eljárása, számos szakterületet érint, a benyújtott dokumentáció több tízezer oldal terjedelmű.

Az MTI kérdésére, hogy tudja-e tartani a hivatal a Paks II. létesítésiengedélyezés eljárására rendelkezésre álló határidőt, illetve mikorra várható a létesítésiengedély kiadása, a hivatal válaszában közölte, jelenleg folyik az engedélykérelem dokumentumainak feldolgozása. Eddig néhány részlettel kapcsolatban kiegészítést, pontosítást kértek. Az eljárás 2021 őszéig tervezett befejezéséig ezek rendezhetők. Ugyanakkor a megalapozó dokumentáció további feldolgozása során felmerülhetnek még pótlási igények, de jelenleg ezek teljesítésének időigényét nem lehet előre megítélni - derül ki az Országos Atomenergia Hivatal MTI-nek adott válaszából.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni