Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2020. Május 23. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: mti

A járvány idején nő a szerencsejáték-függőség kialakulásának kockázata

A járvány idején nő a szerencsejáték-függőség kialakulásának kockázata

A koronavírus-járvány miatt leszűkült a társas érintkezés lehetősége, és ez növeli a szerencsejáték-, illetve online függőség kialakulásának kockázatát, különösen a gyermekeknél

- hívja fel a figyelmet a Katolikus Karitász az MTI-hez eljuttatott pénteki közleményében.

A segélyszervezetet ezért összeállított egy internetes oldalt a szerencsejátékról és online függőségről, annak tüneteiről, kialakulásáról és felismeréséről. A www.jatekfuggosegnelkul.hu honlapról megtudható az is, hogy hova fordulhat, milyen segítséget kérhet az, aki vagy akinek a családtagja, ismerőse érintett - olvasható a közleményben.

Azt írták: a koronavírus-járvány előtt becslések szerint Magyarországon 1,5-2 millió ember játszott szerencsejátékot, és közel 200 ezer ember szenvedett játékfüggőségben. Ez a szám a koronavírus-járvány alatt emelkedhetett.

A járvány idején elmaradtak a közösségi programok, elterjedt az otthoni munkavégzés és az online oktatás miatt leszűkült a társas érintkezés. "Többet ültünk a számítógép előtt, többször volt kezünkben a telefonunk és fennáll a veszélye, hogy a járvány elmúltával sem változik a helyzet. A mérték nélküli játék vagy gépezés, a telefonozás függőség kialakulásához vezethet", "digitális karanténba zárhatjuk saját magunkat, ha nem figyelünk a függőségre utaló jelekre" - fogalmaztak, hangsúlyozva, hogy a legnagyobb veszély gyermekeket fenyegeti.

A közleményben felsorolják a figyelmeztető jeleket is. Ilyenek, ha "a munkaidő vagy az iskola rovására játszunk", "ha a játék miatt gondterheltté válik a magánéletünk", "ha egyre több pénzt költünk az online játékra és késztetést érzünk, hogy visszanyerjük, vagy még többet nyerjünk", "ha az utolsó fillérünket is eljátsszuk, ha kölcsönkérünk vagy eladunk valamit, hogy játszhassunk", "ha már az alvásban is zavar a játék", "ha valamilyen törvénysértő dolgot teszünk, hogy játszhassunk" vagy "ha annyira belefeledkezünk a játékba, hogy teljesen kizárjuk a környezetünket".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.

2024. Április 17. 09:48, szerda | Belföld

NAK: Veszélyes lehet a fogyasztókra az ellenőrizetlen ukrán élelmiszer

Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírások betartását követeli meg, a szalmonellával fertőzött ukrán csirkehúst korlátozások nélkül beengedi.

2024. Április 17. 09:47, szerda | Belföld

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt