Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. Július 11. 15:04, vasárnap | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

A gyermekekben látják a jövőt a magyarok egy felmérés szerint

A gyermekekben látják a jövőt a magyarok egy felmérés szerint

A magyar emberek a családban, a gyermekekben látják a jövőt, és úgy gondolják, hogy a környezeti problémákat is megoldhatja a gyermekvállalás

- közölte a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) a saját felmérésének megállapításait az MTI-vel vasárnap, a népesedési világnap alkalmából.

A kutatási adatok alapján a társadalom elöregedését 82 százalék, a bizonytalan párkapcsolatokat 81 százalék, a kevés gyermeket 78 százalék, a kései gyermekvállalást 68 százalék nevezte problémának. Csupán 12 százalék gondolja, hogy nincs elég bevándorló a népességfogyás megállításához, ami az intézet szerint egyértelműen bizonyítja, hogy a magyarok nem támogatják a bevándorlást. Erre utal az is, hogy tízből nyolcan a több gyermeket nevezték megoldásnak a népesedési válságra a bevándorlás, valamint a várható élettartam növelése helyett. 69 százalék azzal is egyetért, hogy a családokat támogató intézkedések nagyban hozzájárulnak Magyarország népesedési helyzetének javításához - tették hozzá.

A közlemény kitért a környezetvédelem és a gyermekvállalás viszonyára is, amiről a KINCS az Európai Nagycsaládos Szövetséggel (European Large Families Confederation, ELFAC) készített közös kutatást. A válaszok szerint a legalább három gyermeket nevelő európai családok 91 százalékát, míg a magyar családok 94 százalékát foglalkoztatja a környezetvédelem, és mindkettejüknél 80 százalék fölötti azok aránya, akik a gyermekük jövője miatt tekintik ezt fontosnak. A KINCS ezek alapján úgy véli, hogy a gyermeket nevelők a környezet védelméhez felelősségteljesebben viszonyulnak, amit álláspontjuk szerint az is bizonyít, hogy a nagycsaládosok több mint 90 százaléka szelektíven gyűjti a szemetet.

Ezzel együtt elvetik azt a vélekedést, hogy az éghajlati katasztrófa miatt nem érdemes gyermeket vállalni. Az intézet ehhez hozzáteszi, hogy Európában a társadalmak önfenntartáshoz sincs elég gyermek, és már rövid távon gondot fog jelenteni az elöregedés.

A családok az élhető jövőt építik, és fontos számukra, hogy gyermekeik egészséges környezetben, a természettel minél nagyobb összhangban nőjenek fel, és lássák azokat a természeti értékeket, amelyeket szüleik is láttak. A gyermeket nevelő családok a környezet megóvásának, a fenntartható fejlődésnek és a nemzet megmaradásának zálogai - mutatnak rá a közleményben.

A KINCS országos reprezentatív kutatása ezer felnőtt telefonos megkérdezésével készült 2021. június 17. és 21. között.

Az ELFAC és a KINCS online felmérése 2021 tavaszán készült a nagycsaládosok körében. A válaszolók összesen több mint 3 ezer kérdőívet küldtek Észtországból, Horvátországból, Lengyelországból, Lettországból, Litvániából, Magyarországról, Németországból, Olaszországból, Portugáliából, Romániából, Spanyolországból.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során