Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Május 15. 15:43, csütörtök | Helyi
Forrás: (Elek András-sajtóreferens)

A Gorkák három nemzedékének nyílik kiállítása Hódmezővásárhelyen

A Gorkák három nemzedékének nyílik kiállítása Hódmezővásárhelyen

Gorka Géza, Gorka Lívia és Gorka-Focht Géza keramikusművészek alkotásaiból nyílik nagyszabású kiállítás május 17-én, szombaton 16 órakor Hódmezővásárhelyen, a Nagy Sándor utcai Nemzetközi Kerámia Központban.

A tárlatot Pannonhalmi Zsuzsa a kiállítás kurátora és Dunai Adrienn és Czakó Czene Anna, a szentendrei Ferenczy Múzeum munkatársai mutatják be a sajtó képviselőinek május 16-én, péntek 10 órakor a Nagy Sándor utcai kerámiaközpontban.

Gorka Géza, Gorka Lívia, Gorka Focht Géza – három generáció, a 20. századi magyar kerámia nagyságát reprezentáló három alkotó. Az ő művészetüket bemutató kiállítással folytatódik a magyar kerámiaművészet 20. századi nagy egyéniségeit bemutató sorozat a hódmezővásárhelyi Nemzetközi Kerámia Központban. A tárlat kurátora, Pannonhalmi Zsuzsa Ferenczy Noémi-díjas keramikusművész, a Wartha Vincze Kerámiaművészeti Alapítvány vezetője folyamatában kívánja bemutatni és dokumentálni a magyar kerámiaművészet fejlődését és a szakmai trendeket.

A dinasztiaalapító Gorka Géza (1894–1971) a magyar népi fazekasságtól jutott el a kerámia egyedi iparművészeti formájához, dekorációjához és máztechnológiájához. "A kerámiának nincs szüksége a társművészetek kifejezésmódjára, mert a tűz minősítésével önálló műfajjá válik" - vallotta. Art deco stílusban született figurális kerámia tárgyai az egész világon keresettek voltak. Jellegzetes „Gorka" használati tárgyai, az általa „feltalált" repesztett mázas kerámiák igazolták ifjúkori híressé vált kijelentését: „A közönség majd azt fogja akarni, amit én csinálok". Leánya, Lívia szerint Gorka Géza egy élet munkájával bizonyította, hogy a kerámia önálló műfaj. "Plasztikus, de nem szobrászat. Színes, de nem festészet. Rajzos, de nem grafika."

Verőce, a műhely, apja tanításai meghatározóak voltak Gorka Lívia (1925-2011) munkásságára. Az egyedülálló szépségű természeti környezet, a tehetség, a családi példa, a kíváncsiság és a szakmai kérdések hajtotta állandó kísérletezés méltó örökség volt ahhoz, hogy a keramikusként kezdő Gorka Lívia az egyéni szobrászati alkotáshoz érkezzen el a hetvenes években - írta róla Szabó Lilla művészettörténész. Gorka-Focht Géza (1952), a kortárs magyar kerámia magányos alkotója nagyapja hagyományihoz tért vissza és fontosnak tartja, hogy saját maga korongolva, de magas hőfokon égetve készítsen használati tárgyakat. Étkészletei, vázái, tálai magukon őrzik a családi hagyományokat, a kerámia precíz ismeretét, kézbe fogható a szép tárgy szeretetét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Sport

A végén fordított a Fradi, döntőbe jutott a Magyar Kupában

A már bajnok Ferencváros jutott másodikként a labdarúgó MOL Magyar Kupa fináléjába, mivel szerdán hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a másodosztályban éllovas Nyíregyházát, Balmazújvárosban.

2024. Április 25. 08:02, csütörtök | Sport

Második helyen zárt Benyó Máté Nyirádon

A szezonnyitó máriapócsi győzelem után Nyirádon a második helyet szerezte meg a Korda Racing csapatában versenyző Benyó Máté, Kovács Sámuel a dobogó legfelső fokára állhatott.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.