Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2017. Február 01. 15:41, szerda | Helyi
Forrás: Piskóti Attila / Tölgyi Krisztina Premier Kommunikációs Iroda

A GE felújította a Paksi Atomerőmű ötödik generátorának forgórészét is

A GE felújította a Paksi Atomerőmű ötödik generátorának forgórészét is

A GE egy több éves megbízás keretében végzi az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. generátorainak forgórész fejújítását

  • A modernizáció célja a generátorok megbízhatóságának növelése
  • A projekt sikeres bizonyítéka a GE olyan erőmű-szervizelési képességének, amellyel bármilyen technológiai hátterű berendezést képes felújítani és atomerőművekben történő hatékony működtetésre alkalmassá tenni

A GE Power Services (NYSE: GE) sikeresen korszerűsítette a Paksi Atomerőmű 5. generátorának forgórészét is. A projekt egy több éves szolgáltatási megállapodás része, amelynek célja az, hogy meghosszabbítsa a 2000 MW beépített áramtermelő kapacitással rendelkező MVM Paksi Atomerőmű Zrt. generátorainak élettartamát és javítsa megbízhatóságukat.

A 2013-ban indult és 2021-ig tartó, 5,1 millió euró (mintegy 1,5 milliárd forint) értékű megállapodás értelmében a GE újítja fel az atomerőmű négy reaktor-blokkjához (Paks 1-4. blokkok) kapcsolódó nyolc darab, egyenként 250 MW teljesítményű, Ganz gyártmányú generátort, valamint egy tartalék generátort. A most befejezett projekt keretében az ötödik forgórész felújítása történt meg. A projekt ütemezése szerint a GE évente egyet újít fel az 1982 és 1987 között üzembe helyezett generátorok közül.

„A Paksi Atomerőmű számára végzett projekt is igazolja a GE képességét és felkészültségét más gyártók generátorainak karbantartására, valamint felújítására” – mondta Pascal Schweitzer, a GE Erőműszerviz üzletágának európai regionális igazgatója. „Örömmel veszünk részt a paksi generátor-korszerűsítési projektben, amelynek célja, hogy az erőmű 20 évvel megnövelt élettartamának ideje alatt biztosítsa a magyarországi villamosenergia-termelés több mint felét.”

„A Paksi Atomerőmű generátor forgórészeinek sikeres felújítása hozzájárul a 2000 MW névleges teljesítményű erőmű termelési biztonságának illetve rendelkezésre állásának javításához” – mondta Dr. Kiss Csaba, a GE Power Services ügyvezető igazgatója. „A mostani megbízás sikeres teljesítése megalapozhatja a Paksi Atomerőmű által tervezett további fejlesztésekben és felújításokban való részvételt, illetve a nukleáris alapú villamosenergia-termelés magyarországi kapacitás-fenntartási munkálataiban való közreműködést is” – tette hozzá az ügyvezető igazgató.

A Paksi Atomerőműben négy, orosz gyártmányú VVER-440 típusú nyomott vizes reaktor üzemel. Az 1-es blokk üzemidejét 2032-ig, a 2-es blokk üzemidejét 2034-ig, míg a 3-as blokkét 2036-ig hosszabbították meg.

A berendezések felújítását a GE budapesti generátorszerviz műhelyében, magyar szakemberekkel és magyar alvállalkozók bevonásával végezte el. A generátor nagy fordulatszámon történő kiegyensúlyozása a vállalat lengyelországi, Wroclaw-ban működő üzemében történt.

A GE magyar Erőműszerviz csapata már számos hazai erőműben, többek között a Dunamenti, Mátrai, AES Tisza II., GTER Litér, GTER Sajószöged, DKCE Debrecen, pécsi és oroszlányi erőművekben végzett sokoldalú és jelentős felújításokat. A vállalat ezen kívül finn, osztrák és török erőművek felújítási projektjeiben is sikerrel vett részt. A budapesti Erőműszerviz üzletág a hagyományos, szén és gáztüzelésű erőművek szerviz és karbantartási tevékenysége mellett a csehországi, Temelini Atomerőműben is dolgozott és jelenleg is dolgozik.

A GE globális piacvezető a nukleáris erőművek számára nyújtott szerviz és karbantartás terén. Szakemberei eddig 103 nukleáris blokk 257 gőzturbináján végeztek „retrofit”-et, azaz teljes körű felújítást és teljesítménynövelést. A GE Hitachi Nuclear Energy, a GE és Hitachi közös vállalata a forralóvizes reaktorral (Boiling Water Reactor, azaz BWR) működő atomerőművek számára gyárt gépeket és berendezéseket, illetve nyújt szervizszolgáltatásokat. Emellett – csakúgy, mint a paksi generátor felújítási projekt során - a GE a nukleáris ipar legnagyobb szegmensének számító nyomott vizes rektorral működő erőművek gőzturbina-generátorait, illetve egyéb főegységeit is képes karbantartani.


HÁTTÉRINFORMÁCIÓ

A vállalatról:
GE (NYSE: GE) a világ vezető digitális iparvállalata, amely az ipart alapjaiban átalakító, egymással összekapcsolt, rugalmasan reagálni képes, prediktív, szoftveralapú gépek és megoldások fejlesztésével és gyártásával foglalkozik. A cég a „GE Store” elnevezésű globális tudásközpontra épülve működik, amelyen keresztül az egyes üzletágak megosztják és elérhetővé teszik egymás számára az általuk alkalmazott technológiát, struktúrát és szakértelmet, valamint a piacokat. Minden találmány táptalajul szolgál a további innovációk létrehozásához és azok gyakorlati alkalmazásához az ipari szektorokban. Magasan képzett szakembergárdája, sokrétű szolgáltatásai, csúcstechnológiai megoldásai és széleskörű jelenléte jóvoltából a GE jól beszéli az ipar nyelvét, ennek köszönhetően ügyfelei is jobb eredményeket érnek el. http://www.ge.com

A GE Power-ről:
A GE Power nemzetközi piacvezető az energiatermelő berendezések gyártása és karbantartása területén. A vállalat széleskörű iparági tapasztalatával segíti ügyfeleit abban, hogy azok különböző fűtőanyagokból hatékonyan és kedvező áron tudjanak villamos energiát előállítani. A GE Power által gyártott és telepített berendezések világszerte több mint 1.500 GW energiát termelnek. A vállalat építette a világ legnagyobb gázturbináit, valamint a világ legnagyobb teljesítményű és legmegbízhatóbb (ARABELLE technológiára épülő) gőzturbináit. Digitális erőmű-, az erőművek üzemeltetési egyensúlyát célzó-, fejlesztési és szervizelési-, valamint adatelemzési szolgáltatásaink hozzájárulnak ahhoz, hogy az energiatermelés megfizethetőbb, megbízhatóbb, elérhetőbb és fenntarthatóbb legyen.

További információkért keresse fel vállalatunk weboldalát a következő címen: http://www.gepower.com.. Kövesse a GE Power-t a Twitteren (http://@GE_Power) és a http://LinkedIn-en, GE Power címszó alatt.

A GE Power Services-ről:
A GE Power Services, melynek székhelye a svájci Badenben található, az erőművi berendezések teljes életciklusát átölelő, világszínvonalú üzemeltetései és karbantartási megoldásokat nyújt ügyfeleinek. A vállalat több, mint 2.800 ügyfelét segíti és támogatja az általuk működtetett több, mint 28.000 - köztük számos más gyártó által gyártott - energiatermelő berendezés üzemeltetésében, valamint abban, hogy az Ipari Internet, valamint a szoftveres adatelemzés lehetőségeit kihasználva javíthassák az áramtermelés hatékonyságát a gépek és berendezések teljes életciklusa alatt.

További információkért kérjük látogasson el az alábbi címre: http://powergen.gepower.com.. Kövesse a GE Power Services-t a Twitteren (http://@GEPowerServices) és a http://LinkedIn-en, GE Power Services címszó alatt.

* A GE védjegye; bejegyzett lehet egy vagy több országban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 28. 08:58, vasárnap | Sport

Női kézilabda BL - Egygólos hátrányban a Ferencváros a negyeddöntőben

A legutóbb ezüstérmes Ferencváros házigazdaként 26-25-re kikapott az elmúlt kiírásban negyedik helyezett dán Esbjergtől a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, szombaton.