Városlista
2024. június 19, szerda - Gyárfás

Hírek

2012. Augusztus 08. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A D-vitamin hiány növeli a halálozás kockázatát

A D-vitamin hiány növeli a halálozás kockázatát

A D-vitamin hiányban szenvedő időskori felnőttek magasabb halálozási kockázatnak vannak kitéve, különösen, ha még gyengék is - írja a HealthDay. A kutatást az Oregon Állami Egyetem szakemberei végezték, akik több mint 4300 amerikai, 60 évnél idősebb felnőtt adatait elemezték.

A tanulmány ideje alatt 30 százalékkal nagyobb volt a halálozási aránya azoknak, akik D-vitamin hiányban szenvedtek, mint a társaiknak. Akik gyengék voltak, azoknak kétszeres volt a halálozási kockázatuk, azoknál, akiknél a D-vitamin hiány és a gyengeség párosult, pedig háromszorosára emelkedett a rizikófaktor - állapították meg a szakemberek.

A tanulmány szerint ezért fontos felmérni a szervezet D-vitamin szintjét, különösen azoknál az idősebb korúaknál, akik törékenyek. Mivel a D-vitamin fontos szerepet játszik a csontok és az izmok működésében, ezért érthető, hogy annak hiánya gyengeséget okoz, különösen az idősebb korúak esetében.

Bár a tanulmány kapcsolatot talált a D-vitamin hiánya és a magasabb halálozási kockázat között, ez nem bizonyul ok-okozati összefüggésnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 19. 13:12, szerda | Életmód

Csaknem kétezer gyerek halálát okozza naponta világszerte a légszennyezettség

Csaknem kétezer öt év alatti gyerek halálát okozza naponta világszerte a légszennyezettség, amely a kisgyerekekkori halálozás második legnagyobb egészségi kockázati tényezőjévé vált az alultápláltság után

2024. Június 17. 13:05, hétfő | Életmód

Nem szabad etetni a vízimadarakat

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) arra kéri a lakosságot, hogy sehol, semmivel ne etessék a vízimadarakat.

2024. Június 16. 10:29, vasárnap | Életmód

A Semmelweis kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat a MOZ.GO Magyar Mozgókép Fesztiválon Veszprémben

A Semmelweis kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat, a legjobb rendező pedig a film alkotója, Koltai Lajos lett a Veszprémben rendezett MOZ.GO filmfesztiválon.