Hírek
2018. Március 31. 05:02, szombat |
Bulvár
Forrás: mti
A csokoládé karbonlábnyomát vizsgálták kutatók

A csoki karbonlábnyomát és az édesség más környezeti hatásait vizsgálták a Manchesteri Egyetem kutatói, felmérve az összetevők, a gyártási folyamat, a csomagolás, a szállítás és a keletkező hulladék környezeti hatásait.
A karbonlábnyom azt mutatja, hogy a termék életciklusa során mennyi közvetlen és közvetett üvegházhatású gáz kerül a levegőben. A Food Research International szakfolyóiratban közzétett tanulmányukban a szakemberek úgy becsülték, hogy az Egyesült Királyság csokoládéipara évente 2,1 millió tonna üvegházhatású gázt bocsát ki. Ez egyenlő egy akkora nagyváros, mint a 290 ezres lakosú Belfast éves karbon-kibocsátásával. Azt is kimutatták, hogy egyetlen szelet csokoládé előállításához mintegy ezer liter vízre van szükség.
Nagy-Britannia a világ hatodik legnagyobb csokoládéfogyasztó országa, éves átlagban egy személy mintegy nyolc kilogramm csokit fogyaszt, ami körülbelül 157 darab Mars szeletnek felel meg. A brit csokoládéipar 2014-ben négymilliárd font értékben forgalmazott csokoládét, és az előrejelzések szerint ez 9 százalékkal nőni fog 2019-re.
A kutatók azt találták, hogy csokoládéhoz szükséges alapanyagoknak - köztük a tejpornak, a kakaószármazékoknak, a cukornak és a pálmaolajnak -, valamint a csomagolásnak van a legnagyobb környezeti hatása.
"Sokan szeretjük a csokoládét, de nem gyakran gondolunk arra, hogy mibe kerül az, hogy a kakaóbabból a boltokban kapható csokoládé legyen. A kakaó az Egyenlítő környékén, elsősorban Nyugat-Afrikában, Közép-és Dél-Amerikában terem, ezért nagy távolságot kell megtennie, még az előtt, hogy csokoládét készítsenek belőle az Egyesült Királyságban" - idézte Manchesteri Egyetem közleménye Adisa Azapagic professzort.
A Nemzetközi Kakaó Szervezet adatai szerint 2016-ban az éves kakaótermelés 4,25 millió tonna volt. A csokoládéforgalmazás elérte a több mint 101 milliárd dollárt, a globális fogyasztás 45 százaléka Európára jut.
A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy a tejcsokoládéhoz szükséges tej előállítása is fontos környezeti tényező. A tejtermelés sok energiát igénylő folyamat, és a tejet adó szarvasmarhák is jelentős üvegházhatású gázkibocsátók. Ez is jelentős mértékben növeli a csokoládé karbonlábnyomát.
"Nem azt akarjuk mondani, hogy az emberek hagyjanak fel a csokoládéfogyasztással. Tanulmányunk lényege, hogy növeljük a fogyasztók tudatosságát- Azt is reméljük, hogy munkánk segíti a csokoládéipart abban, hogy megbirkózzon a gyártási folyamat környezeti hatásaival és a lehető legfentarthatóbb termékké tegye a csokoládét" - hangoztatta Azapagic professzor.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Február 06. 07:49, csütörtök | Bulvár
KIM: 80 millió forintos támogatásból alkotóházként újul meg Gobbi Hilda villája
A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) döntése alapján 80 millió forintos támogatásban részesül a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány, hogy felújítsák Gobbi Hilda egykori visegrádi villáját.
2025. Február 05. 07:42, szerda | Bulvár
Méhkasnak álcáztak egy illegálisan épült apartmant Isztriában
Tulajdonosa méhkasnak álcázta illegálisan épült apartmanját az isztriai Umagban; Vigyázz, méhek! veszélyre figyelmeztető táblát tett ki, mindezt azzal a céllal, hogy elriassza a potenciális látogatókat vagy ellenőröket
2025. Február 04. 07:41, kedd | Bulvár
Negyven évbe tellett megfejteni egy kétezer éves szöveget Izraelben
Negyven évvel felfedezése után megfejtettek egy kétezer éves szöveget Izraelben új fényképészeti technológia és a mesterséges intelligencia segítségével.
2025. Február 02. 08:34, vasárnap | Bulvár
Franciaország állami intézetet hozott létre a mesterséges intelligencia ellenőrzésére
Franciaország létrehozta a mesterséges intelligencia felügyeletével foglalkozó állami intézetet, amelynek feladata az új technológiában rejlő lehetséges kockázatok előrejelzése - jelentette be a kormány.