Hírek
2013. Április 10. 05:00, szerda |
Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség
A „csendes gyilkos” felel a halálesetek 13 százalékáért

Három felnőttből egy magas vérnyomással küzd. A „csendes gyilkosnak” is nevezett alattomos betegség évente mintegy kilencmillió ember halálát okozza, szívroham, stroke, vagy krónikus szív- és vesebetegség formájában. Az idei évet a WHO a magas vérnyomás elleni harcnak szenteli. A kampány célja, hogy csökkentse a magas vérnyomás okozta betegségeket és az ebből fakadó halálozási mutatókat. A magas vérnyomás megelőzhető és kezelhető, azonban kulcsfontosságú a korai felismerés.
„Hazánkban az összes halálozás felét a magas vérnyomás okozza - ismertette a riasztó adatot Kiss István a Magyar Hipertónia Társaság elnöke.
Fontos, hogy a család minden tagja mérje, és tudja, hogy mennyi a vérnyomása, ugyanis már a serdülő korosztály 10 százaléka érintett. A cél az lenne, hogy vérnyomásunk ne haladja meg a 140/90-et.
„A megelőzésre már gyermekkortól érdemes odafigyelni. A hosszan tartó anyatejes táplálás, valamint a sok televíziónézés is növelheti a magas vérnyomás kialakulását” – fogalmazott Dr. Pusztai Zsófia a WHO Magyarországi Irodájának vezetője, az egészség világnapja alkalmából tartott sajtótájékoztatón.
Dr. Vokó Zoltán az Országos Egészségfejlesztési Intézet főigazgatója a korai szűrés fontosságára hívta fel a figyelmet. Kiemelte, hogy sok esetben nem feltétlenül van szükség gyógyszeres kezelésre, olykor az életmódváltás is elegendő lehet. Dr. Vokó Zoltán hangsúlyozta a települési és kistérségi egészségfejlesztési program jelentőségét is, melynek célja, hogy a lakosság széles rétegei részt vehessenek az egészségfejlesztési programokban.
Európában a magas vérnyomásban szenvedők 55 százaléka csupán gyógyszert szed, a betegek fennmaradó 45 százaléka ezt helyes táplálkozással, mindennapi mozgással, illetve a dohányzás és az alkohol elhagyásával is kiegészíti.
„Az ajánlott napi sóbevitel maximuma 5 gramm, ehhez képest Magyarországon a lakosság sóbevitele 17 gramm” – mondta Dr. Martos Éva az OÉTI főigazgatója. Ezért a magas számért nagyrészt a feldolgozott élelmiszerek felelősek. Ezért legalább otthonunkban igyekezzünk csökkenteni a sómennyiséget. Az OÉTI főigazgatója azt ajánlotta, próbáljuk a sót más fűszerekkel helyettesíteni, valamint ne sózzuk meg automatikusan az ételeket.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Július 02. 07:47, szerda | Életmód
AM: megújul páratlan természeti kincsünk, a Kis-Balaton
2025. Július 01. 07:45, kedd | Életmód
MME: a vízimadarak etetése veszélybe sodorja az állatokat
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) hétfőn közzétett lakossági felhívásában arra kér mindenkit, hogy semmivel se etessék a vízimadarakat.
2025. Június 29. 07:54, vasárnap | Életmód
NAV: szombattól már nem hozhatók be szabadon a műtárgyak, régiségek
2025. Június 28. 08:41, szombat | Életmód
Az agrárminiszter szerint jó minőségű a magyar dinnye
A tavalyihoz képest a dinnyeimport mennyisége 51 százalékkal csökkent, ami azt jelenti, hogy a dinnyetermesztők ki tudják elégíteni a hazai igényeket és exportálni is tudnak