Városlista
2024. június 13, csütörtök - Antal, Anett

Hírek

2011. November 14. 14:14, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

890 millió eurónyi ajánlatot fogadott el az MNB

890 millió eurónyi ajánlatot fogadott el az MNB

Az MNB októberben összesen négy alkalommal tartott a végtörlesztési programhoz kapcsolódó euróeladási tendert.

Ezeken összesen 890 millió eurónyi (262 milliárd forint) ajánlatot fogadott el, és ebből a hónap végéig, a végtörlesztésekkel párhuzamosan 235 millió eurót (69 milliárd forintot) fizettek ki – közölte a Magyar Nemzeti Bank hétfőn publikált statisztikai mérlegében. Megjegyzik: az utóbbi összeg önmagában csökkentette a külföldiekkel szembeni követelések állományát és szűkítette a bankrendszer likviditását.

Az előzetes számok alapján októberben a bankrendszer forint likviditása kismértékben nőtt az előző hónaphoz képest, ami az egynapos betétek állományának jelentősebb növekedéséből látható. A hitelintézetek egynapos betéteinek állománya egy hónap alatt 163 milliárd forinttal 285 milliárd forintra nőtt. A növekedés hátterében legnagyobb részben a jegybanki három hónapos swap (euró/forint devizacsere) állományának csökkenése áll. A végtörlesztéshez kapcsolódó swapok havi átlagos állománya 210 milliárd forint volt.

A külföldiek kéthetes MNB-kötvényállománya az előző hónaphoz hasonlóan tovább csökkent, 143 milliárd forint áramlott át a belföldi szereplőkhöz. A külföldi követelések és a központi kormányzat betétei jelentősen növekedtek, ahol a külföldi követelések forintban kifejezett állományát a forint árfolyamának gyengülése is emelte, ami a forrásoldalon az egyéb tételek 382 milliárdos emelkedésében tükröződik.

A külföldi követelések havi átlagállománya szeptemberről októberre 618 milliárddal 11 588 milliárd forintra emelkedett, míg a hó végi állomány csökkenést mutat. A csökkenés döntő része államadósság-kezelési tételekhez, kisebb része a végtörlesztéshez köthető, amelyek hatását a forint árfolyamának gyengülése az átértékelődésen keresztül részben ellensúlyozott.

A forgalomban lévő készpénzállomány a megszokottnál nagyobb mértékben, több mint 80 milliárd forinttal, 2591 milliárdra növekedett. A bankrendszer MNB-nél vezetett bankszámláinak átlagos egyenlege 6 milliárd forinttal 459 milliárdra csökkent, amely kisebb mértékben haladta meg a tartalékkötelezettség összegét, a túltartalékolás 6,4 milliárd forint volt, amely továbbra is elenyésző a közel 452 milliárd forintos kötelezettséghez képest.

Az egynapos bankközi kamatláb a hónap során végig a kamatfolyosó alsó sávjában volt. Az MNB megjegyzi azt is, hogy a pénzügyi válság miatti ingadozások következtében a szezonális igazítás eredményei a szokásosnál több bizonytalanságot hordoznak.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) múlt heti statisztikái szerint október végéig mintegy 30 ezren végtörlesztettek, a kedvezményes árfolyamon számolva 130,6 milliárd, az aktuális árfolyamon számolva 174,77 milliárd forint értékben, így a pénzügyi intézmények vesztesége 44 milliárd forintra emelkedett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 13. 06:00, csütörtök | Belföld

Elindult a MÁV-Volán-csoport EMMA elnevezésű egységes utazástervezője

Tesztüzemben megkezdte működését szerdán a MÁV-Volán-csoport EMMA (Egységes Menetrend Magyarországon) elnevezésű utazástervezője.

2024. Június 12. 12:36, szerda | Belföld

NATO-főtitkár: elfogadjuk, hogy Magyarország nem vesz részt az Ukrajnának nyújtott támogató műveletekben

A NATO elfogadja Magyarország álláspontját, miszerint nem kíván részt venni az Ukrajnának nyújtandó katonai és pénzügyi támogató műveletekben, ugyanakkor nem is blokkolja az erre irányuló NATO-erőfeszítéseket

2024. Június 12. 09:16, szerda | Belföld

Orbán Viktor a legnagyobb európai iparvállalatok vezetőivel tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök a második félévi magyar EU tanácsi elnökség előkészítése keretében a Gyáriparosok Európai Kerekasztala (ERT) vezetőivel tárgyalt a Karmelita kolostorban

2024. Június 12. 09:13, szerda | Belföld

A román elnök cáfolta, hogy a B9-ek államai Magyarország kizárását fontolgatnák

A román államfő cáfolta, hogy a NATO keleti szárnyának tagállamait tömörítő Bukaresti Kilencek (B9) Magyarország kizárását fontolgatnák, amiért a magyar kormány állítólag \"rendszeresen szembehelyezkedik\" a partnerek döntéseivel.