Városlista
2024. június 22, szombat - Paulina

Hírek

2024. Február 18. 06:00, vasárnap | Életmód
Forrás: OMSZ

60 éve állt csatasorba a mentőszolgálatnál ez a jármű

60 éve állt csatasorba a mentőszolgálatnál ez a jármű

1964-ben egy új típusú, méreteiben rendkívül impozáns gépkocsival gyarapodott az Országos Mentőszolgálat rohamkocsiparkja.

Az első kocsi betegterét a Medicor Művek gépjárműveket átalakító részlegében Aradi László tervező mérnök tervei alapján alakították ki, a jármű karosszériájának átalakítását, a hátsó ajtók beépítését már korábban elvégezték. A gyakorlati kivitelezés dr. Felkai Tamásnak, a rohamkocsi-szolgálat főorvosának szakmai útmutatása alapján történt, a megkülönböztető hang- és fényjelzést pedig utólag, a Mentőszolgálat munkatársai helyezték el a gépkocsin. A többi Robur gépkocsi már az Országos Mentőszolgálat belső, házilagos átalakításában, a Markó utcai szerelőműhelyben készült el.A 3346 cm3-es és 70 LE-s Robur LO 2500-as típusú rohamkocsik az 1970-es évekig, a Mercedesek elterjedéséig futottak. A tekintélyt parancsoló, de gyengébb motorteljesítményű Roburok emelhető-állítható hordágyukkal, nívósan kivitelezett fiókos szekrénysorukkal és kézmosó csappal ellátott komfortos betegterükkel a maguk idején ideális darabjai voltak a rohamkocsi-szolgálatnak. A kultikus mentőautó ma is megtekinthető a Kresz Géza Mentőmúzeum veterángarázsában!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 21. 07:49, péntek | Életmód

Elhunyt Donald Sutherland kanadai színész

Elhunyt csütörtökön 88 éves korában Donald Sutherland Oscar-, Golden Globe- és Emmy-díjas kanadai színész Miami városában.

2024. Június 20. 16:40, csütörtök | Életmód

A legjobbak közé jutott egy tokaji aszú a ecanter World Wine Awards-on

Bekerült a mindössze ötven Best in Show bor közé a Gizella Pince 6 puttonyos 2019-es tokaji aszúja a világ egyik legtekintélyesebb borversenyeként számon tartott Decanter World Wine Awards (DWWA) idei kiadásán.

2024. Június 20. 08:01, csütörtök | Életmód

ESET: a nagy sportesemények idején az internetes csalók is aktívabbak

Nemcsak a szurkolók, a kiberbűnözők is várják a nagy sporteseményeket, hiszen a futball Eb és az olimpia újabb csalási lehetőségeket nyit meg előttük:

2024. Június 19. 13:12, szerda | Életmód

Csaknem kétezer gyerek halálát okozza naponta világszerte a légszennyezettség

Csaknem kétezer öt év alatti gyerek halálát okozza naponta világszerte a légszennyezettség, amely a kisgyerekekkori halálozás második legnagyobb egészségi kockázati tényezőjévé vált az alultápláltság után