Városlista
2023. február 5, vasárnap - Ágota

Hírek

2022. Október 19. 14:37, szerda | Helyi
Forrás: Tornyai János Múzeum, Könyvtár és Művelődési Központ

’56-ról az Emlékpontban

’56-ról az Emlékpontban

Tanórák és konferencia a Nemzeti Emlékezet Hetén

A kommunista diktatúra évtizedeit bemutató Emlékpont megnyitása óta minden évben tudományos és oktatási programsorozatot szervez október 23-ához, az 1956-os forradalom és szabadságharc ünnepéhez kapcsolódóan. Az idén a Nemzeti Emlékezet Hetén ‑ a tanórák mellett ‑ pénteken 11 órától a 20. századi magyar történelem „világrengető” pillanatainak hőseit, áldozatait és eseményeit mutatják be a hódmezővásárhelyi közgyűjteményben.

Az október 21-i történelemtudományi tanácskozás nyitóelőadásán dr. Nagy Gyöngyi, a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola pedagógusa a közelmúltban elhunyt Wittner Mária (1937-2022) forradalmár és egykori halálraítélt személyét idézi meg. Presztóczki Zoltán és dr. Zeman Ferenc levéltárosok hódmezővásárhelyi baloldali politikusok portréit „villantják fel”: előbbi a parasztpárti nemzetgyűlési képviselő Papp János életútjába enged bepillantást, majd a Rákosi és Kádár börtöneibe zárt szociáldemokrata Takács Ferenc és Erdei István kálváriáiról esik szó. Dr. habil. Miklós Péter történész, címzetes egyetemi tanár, a hódmezővásárhelyi kulturális intézmények főigazgatója A forradalom „forgatókönyve” című referátumában 1956 megyei eseményeit tárja az konferencia hallgatósága elé.

A Nemzeti Emlékezet Hete programsorozatán Dr. Miklós Péter két alkalommal rendhagyó történelemórát tart: október 19-én Fiatalok a kommunista diktatúra ellen címmel, majd 21-én kora délelőtt az 1956-os forradalom és szabadságharc idejéből származó pillanatképeket mutat be helyi középiskolásoknak.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 01. 15:34, szerda | Helyi

Kiwi.com: A home office lehetősége új távlatokat nyit az utazások terén

Egy friss kutatás szerint a magyarok többsége úgy gondolja, hogy az utazás alatti munkavégzés pozitív hatással lenne a mentális egészségére és a munkára is.

2023. Február 01. 14:39, szerda | Helyi

Szombattól néhány vonalon változik a vonatok és a buszok menetrendje

Szeged és Hódmezővásárhely között csúcsidőben 20 percenként fog járni a vasútvillamos

2023. Január 31. 13:29, kedd | Helyi

Elvira megszólal

Lényegesen gyorsul az utasok kiszolgálása a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálatán: teljesen magyar fejlesztésű robotasszisztenssel újul meg az Elvira menetrendi szolgáltatás.

2023. Január 31. 13:27, kedd | Helyi

Női felnőttcsapat: nehéz meccsek voltak

Két kemény mérkőzésen van túl a Vásárhelyi Kosársuli női felnőttcsapata.