Városlista
2024. június 17, hétfő - Laura

Hírek

2012. Január 05. 07:15, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

340 forintos euró is jöhet, ha nem születik megállapodás

340 forintos euró is jöhet, ha nem születik megállapodás

Az IMF–EU-egyezség elmaradása esetén 340 forintig is drágulhat az euró, és a magyar gazdaság már az idén mély recesszióba süllyedhet.

Vélekedtek szerdai londoni helyzetértékelésükben felzárkózó piaci közgazdászok, akik szerint éppen ezért továbbra is valószínű a megállapodás a Nemzetközi Valutaalappal és az unióval.

A szerdai londoni kereskedésben, folyamatos és meredek drágulással 700 bázisponthoz közeli rekordmagasságba emelkedett a magyar államadósság törlesztéskockázatára kínált biztosítási tranzakciók (CDS) árazása.

Elérhető lesz a megállapodás

A BNP Paribas bankcsoport térségi szakértői által összeállított, szerdán Londonban befektetőknek kiadott elemzés szerint a forint- és a kötvénypiacon zajló jelenlegi árazási folyamatok arra vallanak, hogy a piac most már egyre inkább az IMF–EU-segélycsomag elmaradásának lehetőségét árazza. A ház elemzői közölték ugyanakkor, hogy szerintük „nincs ésszerű alternatívája” egy ilyen programnak, és ezért változatlanul úgy gondolják, hogy végül elérhető lesz a megállapodás a magyar kormány, valamint az IMF és az EU-bizottság között.

A BNP Paribas elemzői szerint egy 15-20 milliárd eurós csomag nélkül Magyarország számára nehézzé válhat a lejáró szuverén devizaadósság törlesztése vagy piaci refinanszírozása ésszerű költségek mellett. A cég által a külső pénzügyi védőhálóról szóló megállapodás elmaradása esetére kidolgozott forgatókönyv a hitelminősítői osztályzatok további rontását, és ennek nyomán a külföldi tőke kiáramlásának megindulását valószínűsíti.

Ismételt leminősítés

A BNP Paribas elemzői közölték: e forgatókönyv megvalósulása esetén nem zárják ki, hogy 2012 első negyedében a Moody's Investors Service és a Standard & Poor's – az a két hitelminősítő, amely már befektetésre nem ajánlott szinten tartja nyilván a magyar államadós-osztályzatokat – ismét egy-egy fokozatú leminősítést hajt végre, és a harmadik nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings, amely még befektetési ajánlású magyar besorolást tart érvényben, két fokozattal szintén a befektetői szint alá viheti a magyar adósminősítést.

A múltban minden egyes leminősítési fokozat hozzávetőleg 50 bázisponttal emelte meg a kötvényhozamokat a hozamgörbe hosszú végén. Feltételezve, hogy ez az összefüggés ma is érvényes, a forgatókönyvben szereplő, összesen négy fokozatnyi leminősítés 200 bázisponttal emelheti a hozamokat a görbe távolabbi végén. A hozamemelkedés azonban még nagyobb mértékű is lehet, tekintettel arra, hogy a magyar adósosztályzatok korábbi hitelminősítői módosításai a befektetési ajánlású besorolási sávon belül történtek – hangsúlyozták szerdai elemzésükben a BNP Paribas felzárkózó térségi közgazdászai.

Visszaerősödhetne a forint

A ház szerint a kötvényhozamok és a kockázati felárak ilyen mértékű emelkedése nyomán a forint a 340 forint/eurós szintig is gyengülhet. E forgatókönyv alapján a cég szakértőinek számításai szerint a magyar hazai össztermék (GDP) az idén 3 százaléknál nagyobb mértékben is visszaeshet, szemben a BNP Paribas jelenlegi alapeseti előrejelzésével, amely 1 százalék körüli GDP-csökkenést valószínűsít 2012 egészére a magyar gazdaságban. A cég szerint azonban ha minél hamarabb – akár februárig – létrejön a megállapodás a valutaalappal és az EU-val, az a hosszú futamidejű kötvények hozamát 8,50 százalék körüli szintekig is leviheti, a forint visszaerősödhetne 300 forint/euró környékére, az alacsonyabb hitelköltség és az erősebb forintárfolyam pedig „markánsan” csökkenthetné a mély recesszió kockázatát 2012-ben és hosszabb távon is.

Korábbi cikkünkben már beszámoltunk róla, hogy a forint árfolyama szerdán a déli órákban átlépte a 320 forintos eurójegyzési küszöböt és 320,30 forinton történelmi mélypontot érintett. Délelőtt tíz órakor az eurót még 318,86 forinton jegyezték. A svájci frank 262,82 forint a délelőtti 261,57 forint, a dollár 246,54 forint a délelőtti 244,69 forint, a japán jen jegyzése pedig 3,2157 forint a délelőtti 3,1909 forint után.

Szerdai helyzetértékeléseikben más pénzügyi elemzők is kiemelték a magyarországi kockázati felárak és az IMF–EU-megállapodás körüli bizonytalanság összefüggéseit. A Commerzbank szakértői Londonban szerdán kiadott napi devizapiaci áttekintésükben úgy fogalmaztak, hogy „a magyar kötvénypiacra vetett egyetlen pillantás mindent elárul”.

Csak az első benyomás

A tízéves lejáratú kötvények hozama a korábbi hónapokban 7-8 százalék volt, az elmúlt napokban azonban átlépte a 10 százalékos küszöböt. A Commerzbank elemzői szerint ez „valószínűleg csak az első benyomás arról”, hogy mi fog történni, „ha a magyar kormány nem enged a nemzetközi együttműködés kérdésében”. E cég szerint ugyanakkor az IMF-védőháló „egyre valószínűtlenebbnek tűnik", tekintettel „a kormány makacs hozzáállására”.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 17. 08:35, hétfő | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: díszőrség lesz a budai Várban

Új tradíció kezdődik a budai Várban, mostantól a hét területvédelmi tartalékos ezred kéthetes váltásban a Honvédelmi Minisztérium főépülete előtt teljesít díszőrséget

2024. Június 16. 10:33, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 24. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Június 16. 10:27, vasárnap | Belföld

Három hét van a választási plakátok eltávolítására

Még valamivel több mint három hetük van az önkormányzati, nemzetiségi és EP választáson induló jelölteknek és jelölőszervezeteknek arra, hogy eltávolítsák a kampány időszakában a közterületeken elhelyezett plakátjaikat.

2024. Június 15. 11:07, szombat | Belföld

Karácsony Gergely: legyen új választás

Legyen új választás, ezt fogom képviselni - jelentette ki a főpolgármester-választás szavazatainak újraszámlálása után Karácsony Gergely a sajtó képviselőinek a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) épülete előtt tartott demonstráció