Városlista
2024. június 13, csütörtök - Antal, Anett

Hírek

2011. December 25. 07:59, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

24 milliárd forint nemzeti kiegészítő támogatást kapnak a gazdák

24 milliárd forint nemzeti kiegészítő támogatást kapnak a gazdák

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) több mint 24 milliárd forintot fordít a 2011. évi kiegészítő nemzeti támogatásokra (top-up). Az erről szóló rendelet mától hatályos.

A forrás top-up jogcímekre, valamint juh- és kecsketenyésztési csekély összegű (de minimis) támogatásokra folyósítható.

A Magyarországra érkező uniós közvetlen támogatások (SAPS) fokozatosan érik el az Európai Unió által biztosított legmagasabb támogatottsági szintet. 2011-ben a magyar termelők a területalapú támogatások maximális értékének 80 százalékát kapják a Közösségtől, és 2013-ra érik el a 100 százalékot.

A gazdák lemaradását részben kompenzálja az az uniós Csatlakozási Szerződésben is rögzített jog, miszerint az új tagállamok - amíg el nem érik a számukra megállapított 100 százalékos európai uniós támogatási szintet - nemzeti költségvetésükből kiegészíthetik a közvetlen területalapú támogatásokat.

A VM él a Csatlakozási Szerződés adta lehetőséggel, és kiegészíti a SAPS támogatások összegét, így a magyar gazdálkodók versenyhátránya csökken az EU régi tagállamainak termelőivel szemben.

2012-ben a közösségi forrásból finanszírozott közvetlen támogatások 90%-át, 2013-ban a 100 százalékát kapják meg a hazai termelők.

A kiegészítő nemzeti kifizetések nemcsak a versenyhátrány részbeni kiegyenlítését szolgálják, hanem sok gazdálkodónál hozzájárulnak a mezőgazdasági termelés fenntartásához, ezáltal a vidék népességmegtartó erejének megőrzéséhez is.

A gazdák a kiegészítő nemzeti támogatásokat a tárgyévet követő év június 30-ig kapják meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 12. 12:36, szerda | Belföld

NATO-főtitkár: elfogadjuk, hogy Magyarország nem vesz részt az Ukrajnának nyújtott támogató műveletekben

A NATO elfogadja Magyarország álláspontját, miszerint nem kíván részt venni az Ukrajnának nyújtandó katonai és pénzügyi támogató műveletekben, ugyanakkor nem is blokkolja az erre irányuló NATO-erőfeszítéseket

2024. Június 12. 09:16, szerda | Belföld

Orbán Viktor a legnagyobb európai iparvállalatok vezetőivel tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök a második félévi magyar EU tanácsi elnökség előkészítése keretében a Gyáriparosok Európai Kerekasztala (ERT) vezetőivel tárgyalt a Karmelita kolostorban

2024. Június 12. 09:13, szerda | Belföld

A román elnök cáfolta, hogy a B9-ek államai Magyarország kizárását fontolgatnák

A román államfő cáfolta, hogy a NATO keleti szárnyának tagállamait tömörítő Bukaresti Kilencek (B9) Magyarország kizárását fontolgatnák, amiért a magyar kormány állítólag \"rendszeresen szembehelyezkedik\" a partnerek döntéseivel.

2024. Június 11. 15:15, kedd | Belföld

OVF: folytatódik a védekezés a Rábán és a Dunán, több száz vízügyes figyeli a gátak állapotát

Folytatódik a védekezés a Rábán és a Dunán, több száz vízügyes figyeli a nap 24 órájában a gátak állapotát - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) kedden, nem sokkal dél után az MTI-vel.