Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2016. Október 21. 12:10, péntek | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

1956 vásárhelyi és hazai dokumentumai az Emlékpont vasárnap nyíló kiállításán

1956 vásárhelyi és hazai dokumentumai az Emlékpont vasárnap nyíló kiállításán

Az Emlékpont Összefogás a szabadságért. 1956: Magyarországon és Hódmezővásárhelyen című, vasárnap délelőtt megnyíló, még rendezés alatt álló kiállítását tekinthették meg a sajtó munkatársai a közgyűjtemény galériájában.

Az anyagot Dr. Miklós Péter, az intézmény vezetője mutatta be az újságíróknak.

– A kiállítás anyaga három forrásból tevődik össze – ismertette az október 23-án megnyíló tárlatot az intézményvezető –, saját kutatásaink alapján számos levéltár, magángyűjtemény, vásárhelyiek és országos tevékenységet folytató magángyűjtők anyagából állt össze az a közel harminc tabló, amely bemutatja az 56-os forradalomhoz vezető utat, a forradalom országos és vásárhelyi eseményeit, valamint a megtorlást, hiszen elválaszthatatlan a forradalomtól a kádári rendszer kialakulása.

A történetkutatás eredményei szerint a megtorlás szigora egészen 1963-ig tartott, azonban a gyakorlatban volt olyan politikai elítélt, aki csak az 1970-es évek közepén nyerte vissza szabadságát.

A roll-upokon bemutatott tablókon kívül korabeli tárgyak és dokumentumok is kerültek a tárlókba és vitrinekbe. A tárgyak egy része az Emlékpont és a Tornyai János Múzeum gyűjteményének része, valamint a szegedi magángyűjtő, Szanka József kollekciójából is kerültek a kiállításba, míg a dokumentumok az Emlékpont gyűjtéséből és a Bethlen Gábor Református Gimnáziumból származnak.

– Utóbbi azért is lényeges – mutatott rá az intézményvezető -, mert amikor 1956. október 16-án Szegeden megalakult MEFESZ, a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége az első a párttól független ifjúsági szervezet, jelen volt két vásárhelyi végzős bethlenes diák, Csoma Lajos és Zrínyi Péter is. Ők visszatérve felkeresték Gyáni Imre igazgatót és tájékoztatták a szervezet megalakulásáról. Ennek hatására október 19-én diákparlamenti ülésre kerül sor a Bethlen Gábor Gimnáziumban, ahol megfogalmazták, hogy a szovjet csapatokat vonják ki Magyarország területéről és hazánk lépjen ki a Varsói Szerződésből. Ezek a célok már visszaköszöntek az október 22-én a Műegyetemen tartott nagygyűlésen megfogalmazott 16 pontban.

A tárlókban láthatók a tantestületi ülések jegyzőkönyvei, közöttük az 1957-es bejegyzés, amelyben az iskola akkori vezetője értékelte az 1956-os „ellenforradalmat”, de látható azon diákok listája is, akik vagy saját szerepvállalásuk miatt – mert épp nemzetőrnek álltak, vagy verset szavaltak a forradalmi események során – nem tanulhattak tovább, vagy pedig szüleik tevékenysége miatt tiltották el őket a felsőoktatástól. Így látható, hogy a megtorlás a fiatalokat is érintette a szülők „bűne miatt”: bár jó tanulók voltak és megfeleltek a felvételi követelményeknek, de az akkori Bethlen vezetése nem támogatta a felvételüket, de egy jegyzőkönyv bizonyítja – amely szintén a kiállítás része –, hogy csak a Bethlenből 16 középiskolás diák – az akkori kifejezés szerint – disszidált, azaz elhagyni kényszerült hazáját, hiszen a megtorlás a középiskolás diákokat is elérte.

Láthatók az egyik tárlóban a megtorláshoz kapcsolódó kitüntetések mellett azoknak a rabosítási dokumentumok másolatai, amelyek a három nagy vásárhelyi megtorló perben bebörtönzött személyek anyagából származnak. Közte van Erdei István, a Csongrád Megyei Forradalmi Bizottság elnökének, vagy Gyáni Imre, a gimnázium korábbi igazgatójának, a városi forradalmi bizottság elnökének ujjlenyomatait tartalmazó irat. Ezek mellett láthatók a helyi kiadású sajtóanyagok, köztük a cenzúra nélküli időszak példányai, valamint az ellenőrzés visszatérése után a stencillel sokszorosított röplapok, amelyeken a Kádár-kormány hazugságaira hívták fel a figyelmet.

Miklós Péter két dokumentumra hívta még fel a sajtó figyelmét. A Csongrád megyei megtorlások során két Csongrád megyei személyt ítéltek halálra, Földesi Tibort és Kováts Józsefet, utóbbi menyasszonyának, Szász Évának a hagyatékából látható egy fotó, illetve a neki írt levelek megtekinthetőek a kiállításban. Az 1956 októberében megszervezett Karhatalom nevű, később „pufajkásoknak” gúnyolt szervezet – amely aztán Munkásőrség néven működött - a megtorlások, az emberek begyűjtésének idején, 1956 végén, 1957 elején egy kis nyomtatott papírt adott ki „Boldog új esztendők kíván a Karhatalom” felirattal.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.