Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2015. Szeptember 04. 11:41, péntek | Helyi
Forrás: Elek András-sajtóreferens

115 forintos Barcsay akció a Tornyai-múzeumban

115 forintos Barcsay akció a Tornyai-múzeumban

Barcsay Jenő festőművész a 20. századi magyar művészet egyik legmeghatározóbb egyénisége 1900-ban látta meg a napvilágot az erdélyi Katonán.

A mester születésének 115. évfordulója alkalmából szeptember 4-étől 115 forintos akciót hirdet a Tornyai János Múzeum a Barcsay életmű kiállítás záró hétvégéjén.

Barcsay Jenő (1900-1988) festőként és tanárként is jelentős hatást gyakorolt művészgenerációk sorára. A Tornyai János Múzeum kiállításán, mely a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány, a szentendrei Ferenczy Múzeum és hódmezővásárhelyi közgyűjtemény közös tárlataként jött létre, közel 280 műtárgyon keresztül elevenednek meg Barcsay Jenő hatalmas életművének állomásai. A hazai múzeumokból, műgyűjteményekből és művészeti intézményekből válogatott, monografikus igényű műtárgyegyüttes átfogóan mutatja be Barcsay korszakait korai útkeresésétől, a francia kubizmus szellemében fogant tájképein, az ötvenes években készített művészeti anatómia rajzain keresztül, egészen a monumentális mozaikokig és a késői geometrikus-absztrakt festményekig bezárólag.

A Barcsay-kiállítás záró hétvégéjén (péntektől vasárnapig) a belépő egységesen 115 Ft a Tornyai János Múzeumba; 14 éven aluliaknak ingyenes a látogatás. A tárlat ajándéktárgyai szintén 115 forintért vásárolhatóak meg, és a Szabó Noémi kurátor szerkesztésében megjelent Barcsay Jenő kötethez is akciót hirdet a vásárhelyi közgyűjtemény. Aki megvásárolja a három fejezetre osztott, mintegy háromszáz színes reprodukciót és archív fotót tartalmazó katalógust, az szintén 115 forintért választhat a Tornyai-múzeum akcióban szereplő kiadványai közül.

A múzeumban szeptember 5-én, szombaton rendezik a Barcsay-tárlat finisszázsát: délelőtt gyerekfoglalkozásokkal, kvízekkel és tárlatvezetéssel, délután a pedagógus Barcsayt megidéző beszélgetéssel várják az érdeklődőket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: