Városlista
2024. május 26, vasárnap - Fülöp

Hírek

2022. November 21. 15:17, hétfő | Helyi
Forrás: Titkárság Tornyai János Múzeum, Könyvtár és Művelődési Központ

Múzeumi órák a 68. Vásárhelyi Őszi Tárlaton

 Múzeumi órák a 68. Vásárhelyi Őszi Tárlaton

Improvizáció és önismeret az Alföldi Galériában

Különleges, zenei improvizációkkal kombinált foglalkozásokat szerveztek az Alföldi Galériában óvodások és iskolások számára a Vásárhelyi Őszi Tárlat kapcsán, amelyek nemcsak a kultúraközvetítést és az ismeretátadást szolgálták, de önismereti, személyiségfejlesztő és közösségépítő hatással is bírtak

A hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum, Könyvtár és Művelődési Központ speciális csoportfoglalkozásokat szervezett az Alföldi Galériában óvodások és iskolások számára a 68. Vásárhelyi Őszi Tárlat kapcsán, amelyek célja az volt, hogy a diákok saját értelmezéseiket kereshessék az alkotásokban. A zenei improvizációkkal kombinált foglalkozások nemcsak az ismeretátadást szolgálták, de önismereti, személyiségfejlesztő és közösségépítő hatással is bírtak.

A „Make some noise. Csend és hang a kiállítótérben” című különleges kreatív „hangos” gyakorlatok népszerűek voltak a Bethlen Gábor Református Gimnázium diákjai körében is. „A csend az elmélkedést szolgálja, a hangok a zene erejét kihasználva új érzelmi tapasztalatot hoznak létre. Zenével kifejezhetjük önmagunkat és kapcsolódhatunk másokhoz. A zenei tevékenység képességfejlesztő, fokozza a koncentrációt és a társas együttlét örömét. Újszerű hangulatokat eredményez, másfajta befogadói élményt ad és ezek által tovább tartja emlékezetben a látottakat” – árulta el a foglalkozásokat vezető Almási Enikő, a Tornyai János Múzeum munkatársa.

A legfiatalabbak számára is készültek programokkal. Az óvodások „Az én színeim” címmel szervezett múzeumlátogatásokon Ilona Keserü Ilona Kossuth-díjas, Tornyai-plakettes és Tornyai-életműdíjas festőművész Nyári napforduló című alkotását értelmezhették újra. A „Dönt a zsűri” elnevezésű foglalkozáselem során pedig a Vásárhelyi Őszi Tárlatokon korábban szerepelt művek reprodukcióiból a gyerekek alkotta zsűri válogatott, s ezzel létrehozták a csoportjuk saját „őszi tárlatát”.

A művészetterápiás jellegű foglalkozások december elejéig folytatódnak. Továbbra is várják a szervezők a csoportok jelentkezését a titkarsag@tjm.hu emailcímen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 26. 09:06, vasárnap | Kék hírek

Főügyészség: szülei után egy rendőrt is meg akart ölni a pénteken elfogott férfi

Elfogásakor a vele szemben intézkedő rendőrt is meg akarta ölni az a férfi, aki május 24-dikét megelőző napokban megölte idős szüleit Budapesten, IV. kerületi lakásukban

2024. Május 26. 09:05, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 21. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 26. 09:03, vasárnap | Külföld

Az Egyesült Államok visszafogottságra kérte Kínát a Tajvan közelében indított hadgyakorlat kapcsán

Az Egyesült Államok a Tajvan közelében indított hadgyakorlatának korlátozására sürgette a kínai haderőt szombaton, amely a katonai műveleteket az új tajvani elnök beiktatását követően indította.