Városlista
2022. november 29, kedd - Taksony

Hírek

2022. November 21. 15:17, hétfő | Helyi
Forrás: Titkárság Tornyai János Múzeum, Könyvtár és Művelődési Központ

Múzeumi órák a 68. Vásárhelyi Őszi Tárlaton

 Múzeumi órák a 68. Vásárhelyi Őszi Tárlaton

Improvizáció és önismeret az Alföldi Galériában

Különleges, zenei improvizációkkal kombinált foglalkozásokat szerveztek az Alföldi Galériában óvodások és iskolások számára a Vásárhelyi Őszi Tárlat kapcsán, amelyek nemcsak a kultúraközvetítést és az ismeretátadást szolgálták, de önismereti, személyiségfejlesztő és közösségépítő hatással is bírtak

A hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum, Könyvtár és Művelődési Központ speciális csoportfoglalkozásokat szervezett az Alföldi Galériában óvodások és iskolások számára a 68. Vásárhelyi Őszi Tárlat kapcsán, amelyek célja az volt, hogy a diákok saját értelmezéseiket kereshessék az alkotásokban. A zenei improvizációkkal kombinált foglalkozások nemcsak az ismeretátadást szolgálták, de önismereti, személyiségfejlesztő és közösségépítő hatással is bírtak.

A „Make some noise. Csend és hang a kiállítótérben” című különleges kreatív „hangos” gyakorlatok népszerűek voltak a Bethlen Gábor Református Gimnázium diákjai körében is. „A csend az elmélkedést szolgálja, a hangok a zene erejét kihasználva új érzelmi tapasztalatot hoznak létre. Zenével kifejezhetjük önmagunkat és kapcsolódhatunk másokhoz. A zenei tevékenység képességfejlesztő, fokozza a koncentrációt és a társas együttlét örömét. Újszerű hangulatokat eredményez, másfajta befogadói élményt ad és ezek által tovább tartja emlékezetben a látottakat” – árulta el a foglalkozásokat vezető Almási Enikő, a Tornyai János Múzeum munkatársa.

A legfiatalabbak számára is készültek programokkal. Az óvodások „Az én színeim” címmel szervezett múzeumlátogatásokon Ilona Keserü Ilona Kossuth-díjas, Tornyai-plakettes és Tornyai-életműdíjas festőművész Nyári napforduló című alkotását értelmezhették újra. A „Dönt a zsűri” elnevezésű foglalkozáselem során pedig a Vásárhelyi Őszi Tárlatokon korábban szerepelt művek reprodukcióiból a gyerekek alkotta zsűri válogatott, s ezzel létrehozták a csoportjuk saját „őszi tárlatát”.

A művészetterápiás jellegű foglalkozások december elejéig folytatódnak. Továbbra is várják a szervezők a csoportok jelentkezését a titkarsag@tjm.hu emailcímen.

Ezek érdekelhetnek még

2022. November 28. 12:48, hétfő | Helyi

Lejátszotta első mérkőzését a Kosársuli felnőtt női csapata

Lejátszotta történetének első felnőtt női bajnoki mérkőzését a Vásárhelyi Kosársuli. Az egyesület női csapata a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei bajnokságban lép pályára a következő hónapokban.

2022. November 28. 12:39, hétfő | Helyi

Vers a Peronon – adventi különkiadás

A MÁV, a Balatonalmádi Aranyhíd Polgári Egyesülettel karöltve, az elmúlt években nyaranta már megszokott, peronokon hallható versek után újabb nagy fába vágja a fejszéjét.

2022. November 22. 10:52, kedd | Helyi

Újítsuk fel Európát!

Az energiamegtakarítás közös érdek

2022. November 22. 10:49, kedd | Helyi

Saját nevelésű edző a Kosársuli kispadján

Saját nevelésű edző váltja Slobodan Kalinicet a Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli kispadján.