Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2015. December 08. 16:24, kedd | Helyi
Forrás: Elek András sajtó- és kommunikációs munkatárs

\"... mint krónikás rögzítsem vonallal és színnel...\"

\

Fodor József emlékkiállítás nyílik hétvégén az Alföldi Galériában.

Nyolcvan évvel ezelőtt, 1935. december 9-én látta meg a napvilágot Hódmezővásárhelyen az egyik legvásárhelyibb festőművész, Fodor József.

A 2007-ben elhunyt alkotó ‑ életművét közel másfélszáz alkotáson keresztül mutatják be ‑ tudatosan készült arra, hogy a világot, melybe beleszületett, képileg megörökítse. Az emlékkiállítást Lázár János kancelláriaminiszter, a dél-alföldi város országgyűlési képviselője nyitja meg szombaton délben az Alföldi Galériában.

A készülő tárlatot Dr. Nagy Imre művészettörténész, a Tornyai János Múzeum igazgatója és Feledy Balázs művészeti író, a kiállítás kurátora mutatja be a sajtó képviselőinek december 9-én, szerdán 11 órakor az Alföldi Galériában.

„Vállalom a krónikás szerepét, amikor a környezetemben végbemenő lassú, de feltartóztathatatlan változást ábrázolom. [...] Képeimen közvetve vagy közvetlenül mindig az ott van az EMBER, aki alakítja, formálja a környezetét, a tájat, és akit folyamatosan alakít, formál a táj, amiben él." - vallotta Fodor József. Az emlékkiállítást rendező Feledy Balázs szerint fontos ráirányítani a közfigyelmet a hódmezővásárhelyi festészet meghatározó alakjának munkásságára.

Fodor József 1958-tól kezdődően, fokozatosan alakította ki egyéni, személyes stílusát, amely a "klasszikus" alföldi realizmust tekintette művészi gyökérzetének. Kiforrott festői felfogása is mindig látványközpontú maradt, de létrehozta expresszivitással átitatott, eleven, dinamikus festőiségét, amely bátor színkezeléssel jelenített meg tájat, embert - írja róla a tárlat kurátora. Fodor első egyéni kiállításának katalógusában, 1964-ben vetette papírra azon gondolatait, melyből idei budapesti és vásárhelyi emlékkiállításainak címe is származik: „Születésem és gyermekkorom helyéből és élményeiből természetesen következik, hogy szeretem e tájat, a földjéből kinőtt minden élőlényével együtt. [...] Kiállításom rajzain, festményein az én nézőpontomból tükröződnek a jelenségek, tárgyak, emberek. Én ilyennek látom a világot."

Az Alföldi Galéria teljes földszintjén megrendezésre kerülő kiállítás mintegy százötven művön keresztül, különböző tematikák szerint mutatja be Fodor József életművének értékeit: tájképeit, zsánereit, életképeit, portréit, emberábrázolásait, szobabelsőit, csendéleteit, valamint Hódmezővásárhely művelődéstörténetéhez kötődő képeit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: