Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2020. Június 16. 10:11, kedd | Helyi
Forrás: MÁV Magyar Államvasutak Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

Vállalati együttműködésben újult meg a foktői növényolajgyár vágányhálózata

Vállalati együttműködésben újult meg a foktői növényolajgyár vágányhálózata

Kilenc éve használják a Kiskőrös–Kalocsa–Növényolajgyár útirányon a MÁV pályahálózatát a Glencore Agriculture magyarországi cégcsoportjának üzemében megforduló tehervonatok.

A szakaszt a környezetbarát szállítási lehetőség megteremtése céljából újították fel, a költségeket a vállalat forgalma által generált hálózat-hozzáférési díjbevétel térítette meg.

A világ egyik legnagyobb, mezőgazdasági alapanyagok gyártásával, feldolgozásával és kereskedelmével foglalkozó cégcsoportjának hazai leányvállalata, a Pannon Növényolajgyártó Kft. saját beruházásban épített növényolajgyárat Foktő területén. Az üzem vasúti kiszolgálása érdekében a MÁV saját forrásból felújította a Kiskőrös és Kalocsa közötti pályaszakaszt, és a Kalocsától a növényolajgyárig vezető vágányokat, hogy a megnövekedő árufuvarozási igények teljesíthetőek legyenek. A vasúti fejlesztés költségeit a Glencore Agriculture forgalma által generált hálózat-hozzáférési díjbevétel térítette meg, melyet a beruházás értékével megegyező bankgarancia is biztosított. A Glencore Agriculture a kötöttpályás közlekedésben rejlő lehetőségeket kihasználva 2020-ig összesen másfél milliárd forintot meghaladó bevételt generált a vasúttársaság számára.

A MÁV által előfinanszírozott pályafelújítás eredményeként sikerült egy újonnan épült gyár kiszolgálását vasúton megvalósítani úgy, hogy az mindkét fél számára kölcsönös előnyökkel járt – a pénzügyi ráfordításból teljes mértékben megtérült a pályaszakasz felújítása. A környezetkímélő vasúti fuvarozásnak köszönhetően a térségben nem növekedett a környezeti terhelés, kevesebb kamion használta a közutakat. A Pannon Növényolajgyártó Kft. a vasúttársasággal közösen tavaly áprilisban további fejlesztést hajtott végre a kalocsai iparvágányon: a Paksi úti átjárót felújították, és a közlekedés biztonsága érdekében fénysorompóval is felszerelték.

A növényolajgyár termelésének növekedésével egyenes arányban nő a vasúti kiszolgálás volumene is, így a MÁV is tud profitálni a vállalat sikerességéből. A tehervonatokkal való áruszállítást választó gyár a vasúttársaság hosszú távú, megbízható partnerévé vált. A konstrukció kiváló példája annak, hogy hogyan lehet sikeres együttműködést létrehozni, majd folyamatosan működtetni azt, a MÁV más hazai cégekkel is nyitott a hasonló kooperációra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére