Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. Szeptember 06. 15:06, szerda | Helyi
Forrás: Tossenberger Adél PR manager Budapesti Fesztiválzenekar

Újra ingyen hallhatjuk a világ egyik legjobb zenekarát

Újra ingyen hallhatjuk a világ egyik legjobb zenekarát

Albertirsa, Baja, Jánoshalma, Szeged, Balatonboglár és Budapest közönsége is készülődhet: szeptember 9. és 15. között a Budapesti Fesztiválzenekar újabb ingyenes koncerteket ad az ország legkülönbözőbb pontjain.

A világhírű zenekar kamaraformációi az eddigi legtöbb, 26 ingyenes koncertet adják Közösségi Hetük során.

A New York-i és edinburghi turnésikerek után a Budapesti Fesztiválzenekar muzsikusai újra itthon zenélnek: 10 megyében összesen 26 koncertet adnak a következő egy hétben.

Akit a templomokban megszólaló barokk muzsika vonz, Szegedenen szeptember 9. 19:00 órától Szeged Alsóvárosi Ferences Plébániában, (Mátyás tér 26.) Balatonbogláron (szeptember 10.) és a budapesti Hold utcai templomban (szeptember 11.) hallgathat korhű hangszereken előadott Bach-kantátákat.

Őszi Közösségi Hetén is három zsinagógában játszik a zenekar. Albertirsa (szeptember 10.) már ismerős helyszín: 2014-ben még a felújítás előtt, idén viszont már a frissen átadott épületben koncertezik a BFZ kamaraegyüttese. Szépen megőrizték az egykori zsidó templom legfontosabb jegyeit a ma már könyvtárként működő bajai zsinagógában (szeptember 11.), ahogy a ma kulturális központként működő, 2000-ben felújított jánoshalmi zsinagóga (szeptember 13.) is őrzi eredeti motívumait és az ortodox építészeti hagyományokat.

A többszáz kíváncsi gyerek ezúttal a Máltai Szeretetszolgálat által működtetett tarnabodi általános iskolában (szeptember 14.), a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jászapátiban (szeptember 15.) és a baranyai Komlón (szeptember 13.) élvezheti a játékos, interaktív Zenevárat, ahol a közönségnek is fontos szerep jut.

Emellett pedig olyan sok idősotthonból jelezték, hogy örülnének a Fesztiválzenekar fellépésének, hogy ezúttal nem 12, hanem 15 helyszínen koncertezik a BFZ. S hogy miért érdemes csinálni? „Én innen már nem tudok elmenni az operába, ahová olyan szívesen jártam régen. A tolókocsi ideköt. Ezért is esik olyan jól, ha szép klasszikus zenét hallgathatok, pláne, ha ilyen jól játsszák. […] Megnyugvást hoz nekem a zene. Olyan felüdülést ad, ami semmihez sem mérhető.” (Merényiné, Bogi néni)

A Budapesti Fesztiválzenekar legközelebb áprilisban szervez Közösségi Hetet.
A Közösségi Hét a Nemzeti Kulturális Alap (NKA), a Zsinagógakoncertek az Art Mentor Foundation Lucerne támogatásával valósul meg.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.