Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2017. Június 22. 16:10, csütörtök | Helyi
Forrás: MÁV Magyar Államvasutak Zrt. KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG

Új tengerparti vonat indul az újonnan épült magyar-szlovén vasútvonalon

Új tengerparti vonat indul az újonnan épült magyar-szlovén vasútvonalon

Péntek este gördül ki az első SEA←YOU Istria vonat a Déli pályaudvarról

Új vasútvonalon, új tengerparti vonat indul az Isztriára. A most kiépült „Mediterrán” vasúti szállítási folyosó lehetőséget nyújt arra, hogy Budapest csomóponti szerepe erősödjön a nemzetközi idegenforgalomban. A magyar és a szlovén állami vasúttársaság nyáron naponta indít hálókocsis vonatot az Adriai-tengerhez, így még többen választják majd a magyarországi tranzitútvonalat. Az első SEA←YOU Istria elnevezésű vonat június 23-án, 20:30-kor fut ki a Déli pályaudvarról.

Tavaly adták át a korszerű, villamosított vasútvonalat Magyarországról Szlovéniába, így idén nyáron már naponta két vonat közlekedik az új pályán a tengerhez. Az európai vasúti törzshálózat részét képező, új, „Mediterrán” vasúti fuvarozási folyosó a koperi kikötőbe vezet. A korszerűsítés jelentős előrelépés a magyar külkereskedelemben, de az idegenforgalomban is. A MÁV-START és a szlovén vasúttársaság (Slovenske železnice - SŽ) erősíti az új vonal tranzitszerepét: az Isztria természeti adottságai és Budapest nagyvárosi vonzereje mostantól összekapcsolódnak.

Az új éjszakai vonat szállást és utazást kínál egyszerre, így a Budapestről este elinduló nyaralók másnap már a tengerben hűsölhetnek. A magyar fővárost meglátogató külföldi turisták is továbbutazhatnak innen az Adriára.

Budapest az észak-dél irányú nyári utazások meghatározó csomópontja: a magyar fővárost meglátogatók számára komoly vonzerőt jelent, ha a városlátogatást könnyen össze tudják kapcsolni hagyományos nyaralóprogramokkal. Sokan utaznak Európa északabbi országaiból nyáron több köztes program beiktatásával a mediterrán térségbe, városnézés után a strandon töltik az időt. A MÁV-START számára fontos, hogy ezek a turisták a közép-európai kínálatból Budapestet, a magyarországi tranzitútvonalat válasszák, ezért a magyar és a szlovén vasúttársaság a villamosított vasúti pálya átadását követően azonnal a személyszállítás fejlesztése mellett döntött – hangsúlyozta Kazai Kata, a MÁV-START értékesítési igazgatója.

Sikerült a piacon egyedülálló szolgáltatást kialakítani, ugyanis a Budapestről naponta induló SEA←YOU Istria vonat kocsijait Szlovéniában szétkapcsolják, így több tengerparti úti célra kínálnak egy vonattal eljutást. A szlovén Adria és a Kvarner öböl nagy múltú üdülőközpontja, Abbázia (Opatija) is közvetlenül elérhető. A jól szervezett átszállásos kapcsolatok révén, csodálatos tájakon Pula, Lovran vagy a festői Piran is könnyen megközelíthető. A fiatal turisták igénylik, keresik a Szlovénián keresztül adódó olaszországi kapcsolatot, így a kínálatba Trieszt is bekerült, ahonnan a „csizma” belsejébe száguldanak a Trenitalia nagysebességű szupervonatai.

A SEA←YOU Istria vonat június 23-tól augusztus 25-ig, minden este 20:30-kor indul a Déli pályaudvarról fekvőhelyes és hálókocsikkal – kerékpárszállító kocsival kiegészítve Fiumébe (Rijekába) és Koperbe. A menetrendet úgy alakították ki, hogy a vonatok másnap reggel, 9 óra körül érkeznek a tengerparti végállomásra. Visszafelé Koperből 20:15-kor , Fiuméből 20:50-kor indul a vonat, másnap reggelre érkezik Budapestre. A két vasúttársaság az indulás évében akciós árakat kínál. A jegy ára a tengerpartig, oda-vissza 49 euró, a gyermekek (életkortól függően) ingyen vagy féláron utazhatnak. Pároknak kétszemélyes hálókocsis elhelyezést, fiataloknak és családoknak 4-6 ágyas fekvőhelyes fülkéket kínál a MÁV-START – a tengerparti szállásárak töredékéért.

Bővebb tájékoztatás a MÁV-csoport honlapján található, illetve a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálatánál is tájékozódhatnak a +36 (1) 3 49 49 49-es telefonszámon. Telekom-hálózatból hívhatják a +36 (30) 499 4999-es, Telenor-hálózatból a +36 (20) 499 4999-es, Vodafone-hálózatból a +36 (70) 499 4999-es számot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.